Timp de 10 ani, românii au scos din buzunar câte un cent pentru fiecare litru de combustibil pentru o aşa-numită taxă de solidaritate. Această taxă a fost impusă în anul 2000 pentru a acoperi, din banii noştri, uriaşa gaură rezultată în urma devalizării BANCOREX.
Printre principalii beneficiari ai falimentării celei mai mari banci din Romania anilor '90 sunt fondatorii postului de televiziune B1, fraţii Păunescu.
Aceştia au luat de la BANCOREX credite de peste 200 de milioane de dolari şi au returnat băncii mai puţin de 10 la sută.
În România sunt aproximativ 5 milioane de masini si presupunem ca, in medie, fiecare consuma 5 litri de combustibili, luand in considerare ca exista masini care nu circula zilnic dar si unele cu consum mare, cum ar fi TIR-urile care strabat zilnic tara. In consecinta, într-o singura zi, in Romania sunt cumparate 25 de milioane de litri de combustibili pe zi, adica 25 de mii de tone.
Cum taxa de solidaritate pentru devalizarea Bancorex însemna 10 euro pentru fiecare tona de combustibil, rezultă că în fiecare zi, în gaura lasata de falimentarea băncii erau aruncate un sfert de milion de euro. Iar acest lucru s-a intamplat timp de 10 ani, din 2000 pana in 2010, cand taxa a fost scoasa.
Un calcul simplu arata ca in toti acesti ani, soferii din Romania au platit pentru ce au furat altii aproape un miliard de euro! Cu alte cuvinte, datoriile neachitate, printre care si ale fratilor Paunescu, au fost plătite de către contribuabili. Falimentul Bancorex a însemnat o pagubă de 2,4 miliarde de dolari, din care un miliard nu a fost nici pînă astăzi recuperat. O bună parte din pagubă, mai precis 200 de milioane de dolari, figurează în dreptul firmelor controlate de fraţii Păunescu. Aceştia au primit banii cu ajutor politic şi pe baza unor garanţii supraevaluate. Cu ajutorul celor 200 de milioane de dolari luaţi prin mai multe firme de la Bancorex, ei au intrat în topul celor mai bogaţi români şi şi-au permit să finanţeze şi postul de televiziune B1. Statul a recuperat de la fratii Paunescu doar 20 de milioane de dolari, de zece ori mai puţin.
Schema prin care fraţii Păunescu au ieşit din lista datornicilor este foarte simplă: au vândut datoria unui offshore din Luxemburg care ar fi aparţinut tot familiei, astfel ca prin această tranzacţie, Viorel şi George Constantin Paunescu au dispărut definitiv de pe lista datornicilor Bancorex.