Antena 3 CNN Actualitate Soluţia Ministerului Mediului în lupta cu PET-urile: Cumperi o sticlă de apă şi plăteşti doar conţinutul

Soluţia Ministerului Mediului în lupta cu PET-urile: Cumperi o sticlă de apă şi plăteşti doar conţinutul

Soluţia Ministerului Mediului în lupta cu PET-urile: Cumperi o sticlă de apă şi plăteşti doar conţinutul
21 Sep 2009   •   23:05

Cumperi o sticlă de apă şi plăteşti doar conţinutul. Pe ambalaj îţi primeşti banii înapoi, dacă o returnezi. Asta e soluţia Ministerului Mediului să scape de munţii de PET-uri care au invadat România. Un sistem de recompensă, care funcţionează cu succes în ţările europene şi care ar putea fi adoptat şi la noi până la sfârşitul anului.

Nu există loc în România în care să nu găseşti macar o sticlă de plastic fie că e vorba de parcuri, străzi, sau lacuri.

"Nu pot fi folosite decât două metode pentru a rezolva problema: una de corecţie şi alta de recompensă. (...) Plecăm de la ideea garanţiei de returnare", susţine ministrul Nicolae Nemirschi.

Programul presupune ca fiecare persoană care reciclează sticlele de plastic fie să primească un bon valoric pentru cumpărături, fie să primească direct banii prin intermediul unor tonomate care vor fi instalate la intrarea în hypermarketuri. Suma variază în funcţie de câte PET-uri sunt introduse.

În România, 20 la sută din gunoaiele menajere colectate sunt sticle de plastic. Într-o săptămână, o familie de patru persoane consumă, în medie, 20 de peturi.

La nivel global se colectează în fiecare an un milon şi jumătate de tone de PET-uri, care sunt reciclate şi reintră în circuitul industrial. În ţări ca Germania, Franţa sau Olanda cei care returnează sticlele de plastic primesc între 15 şi 25 de euro cenţi.

Observator

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close