Antena 3 CNN Actualitate Şomajul va creşte semnificativ în Uniunea Europeană

Şomajul va creşte semnificativ în Uniunea Europeană

Şomajul va creşte semnificativ în Uniunea Europeană
04 Dec 2008   •   11:01

Şomajul va creşte semnificativ în Uniunea Europeană. Oficialii europeni, care au estimat că numărul şomerilor din Uniunea Europeană va ajunge la 21 de milioane de persoane la sfârşitul anului viitor şi de 25 de milioane, în 2010. Oficialii cer luarea de măsuri urgente pentru stoparea fenomenului.
Perioada de criză are consecinţe asupra mediului de afaceri şi asupra încrederii consumatorilor, lasând milioane de oameni fără slujbe. Pentru a împiedica amplificarea crizei, europenii propun revigorarea investiţiilor, susţinerea ocupării forţei de munca şi a cererii. Potrivit cotidianului Evenimentul Zilei, în primul rând UE trebuie să crească investiţiile cu cel puţin 1% din PIB Europei în următorii trei ani.
Specialiştii spun că, în contextul crizei, rata şomajului ar putea creşte cu aproximativ 1 procent în următorii doi ani. Aceasta înseamnă şomaj de 7,8% în UE şi de aproape 8,5% în zona euro în 2009, urmând să crească şi mai mult în 2010.
În prezent, la nivelul UE, sunt înregistraţi 17 milioane de şomeri, în condiţiile în care numărul şomerilor din statele membre ale Uniunii Europene a crescut cu aproape 300.000 în octombrie comparativ cu luna precedentă.
Mii de români ar putea fi disponibilizaţi
Aproape 6000 de angajaţi ai uzinei Dacia ar putea rămâne fără serviciu. Conducerea va lua această decizie în funcţie de evoluţia vânzărilor. Dacă situaţia se va înrăutăţi, producătorul de maşini va trece la concedieri în perioada următoare. Aşa cum se ştie, producţia este afectată întrucât doritorii nu mai pot obţine credite pentru achiziţionarea unui autoturism, dar şi din cauza faptului că piaţa a fost invadată de maşini second hand.
Conducerea fabricii caută însă soluţia prin care să reziste pe piaţă. Un prim pas este trimiterea angajaţilor în şomaj tehnic. Potrivit cotidianului Adevarul, Dacia ar putea renunţa mai întâi la 700 de salariaţi ale căror contracte pe perioadă determinată se încheie la sfârşitul acestei luni, apoi alţi 2300 ar putea fi concediaţi.
Măsura va fi luată în condiţiile în care Dacia va reduce producţia cu 200 de maşini pe zi. Situaţia ar putea fi cu mult mai gravă dacă vânzările vor continua să scadă. Şi asta pentru că Dacia va fi nevoită să disponibilizeze alţi 3000 de angajaţi. Dacia a vândut luna trecută aproape 4700 de automobile, adică jumătate din vânzările înregistrate anul trecut în aceeaşi perioadă.
Noi reduceri de personal se anunţă şi la ArcelorMittal Galaţi
Nici la Galaţi lucrurile nu stau mai bine. Combinatul ArcelorMittal va concedia sute de angajaţi, după ce în urmă cu două luni a închis mai multe secţii de producţie. Principalii vizaţi sunt angajaţii din sectoarele auxiliare. Oamenii care renunţă de bunăvoie la slujbe vor primi până la 28.000 de lei, în funcţie de perioada lucrată, şi vor beneficia de şomaj şi de plata lunară a ultimului salariu, între şase luni şi un an, după vechime.
Patronatul a luat decizia disponibilizărilor făcute pe bază de voluntariat după consultări cu sindicatele.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: somaj Dacia criza economica
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close