Antena 3 CNN Actualitate Sorin Oprescu este liber! Trebuie să plătească o cauțiune de 5.000 de euro

Sorin Oprescu este liber! Trebuie să plătească o cauțiune de 5.000 de euro

Magistrații eleni au hotărât ca Sorin Oprescu să rămână liber până la următorul termen de judecată. Fostul primar al Capitalei trebuie să plătească, până mâine, o cauțiune de 5.000 de euro.

Sorin Oprescu este liber! Trebuie să plătească o cauțiune de 5.000 de euro
Sursa foto: Mediafax Foto / Mihai Dascalescu
de Laura Dinu    |    Cristi Popovici    |    31 Mai 2022   •   13:42

Sorin Oprescu a povestit ceea ce s-a întâmplat pe parcursul urmăririi penale, dar și pe parcursul proceselor pe care le-a avut în România, unde a explicat că nu a avut parte de o judecată dreaptă.

Fostul edil al Capitalei a venit cu o mărturie sinceră, așa cum spun și avocații, dovadă că procurorul a cerut cercetarea lui mai departe în stare de libertate. Cu alte cuvinte, același procuror care a cerut inițial arestarea preventivă, în acest moment, după ce a ascultat pledoariile atât ale lui Sorin Oprescu cât și ale celorlalți martori, a venit cu propunere către instanță ca Sorin Oprescu să fie lăsat în libertate timp de 30 de zile până când vor fi aduse din România documente care să valideze diferite probe din dosar.

Completul de trei judecători a fost de acord cu propunerea procurorului, așa că Sorin Oprescu va fi eliberat. În acest moment a fost condus în arestul Curții de Apel din Atena până când va depune cauțiunea de 5000 de euro. Este doar o chestiune de câteva ore până când acesta ar putea fi eliberat.

Sorin Oprescu nu are voie sa părăsească Grecia și va trebui să se prezinte în fiecare lună la poliție, pe data de 5 și pe data 16, pentru un control judiciar. 

Sorin Oprescu a stat ieri, în fața judecătorilor, timp de 6 ore

Ieri, ședința a durat aproximativ șase ore, mai exact până spre finalul programului Curții de Apel din Atena, motiv pentru care judecătorii au decis amânarea ședinței pentru dimineața zilei de astăzi. 

Au fost audiați mai mulți martori, mai mulți experți în drept internațional și în drept românesc, printre aceștia și un profesor de drept de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, un avocat și un fost judecător al Curții Constituționale din România. Aceștia au vorbit despre problemele sistemului judiciar din țara noastră.

Fost judecător CCR, detalii din procesul de audiere a lui Sorin Oprescu în Grecia: "Dosarul ridică unele probleme"

Întrebat cât l-au audiat magistrații eleni şi ce întrebări i-au adresat, Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională a precizat

"M-au audiat cam jumătate de oră. Interesul judecătorilor de la Curtea de Apel din Atena a fost destul de mare în această speță.

Au vrut să afle detalii din dosar, dar nu le pot da eu pentru că nu cunosc dosarul şi nu sunt specialist în penal.

Față de ceilalți pe mine m-au întrebat multe lucruri legate de procedura penală din România şi de ce se întâmplă în general. Instanța a vrut să afle în primul rând care sunt hibele din dosar, adică în ce măsură Sorin Oprescu a avut parte de un proces corect sau nu.

Sunt chestiuni care țin mai mult de imaginea justiției Române.

Ei au insistat şi m-au întrebat ce mi se pare mie în neregulă, iar eu nu sunt în măsura să comentez decizia unui judecător.

Dar dosarul în sine ridică unele probleme. Adică maniera în care a fost redactată hotărârea denotă un partizan vădit. Nu ştiu care au fost motivele pentru care judecătorul s-a exprimat aşa.

Adică este ceva aproape inadmisibil să faci referiri la viaţa particulară a unui om, să faci observații personale asupra unui inculpat.

Sorin Oprescu a fost zugrăvit în această decizie ca un monstru", a explicat Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3. 

Adriana Nica, partenera de viață a lui Sorin Oprescu, cu ochii în lacrimi, în Grecia: "Condițiile din pușcărie sunt inumane"

Adriana Nica, partenera de viaţă a lui Sorin Oprescu, a dat declaraţii în faţa instanţei din Atena, acolo unde judecătorii analizează cererea de extrădare a fostului primar al Capitalei. Cu ochii în lacrimi, Adriana Nica a explicat că Sorin Oprescu este în pericol de moarte în cazul în care va fi extrădat în România.

Adriana Nica, medic ATI, este partenera de viață a lui Sorin Oprescu de 12 ani. Cei doi locuiau împreună, iar în ultima perioadă în care Oprescu se mutase în Grecia, dr. Nica făcea naveta România-Grecia în fiecare weekend.

Medicul a făcut declarații în fața instanței din Atena, unde se judecă extrădarea lui Sorin Oprescu.

"Sunt partenera lui de viață de 12 ani. Locuim împreună de 12 ani. Veneam în fiecare weekend la el, de când este aici. Locuiește în Grecia de anul trecut de când a ieșit la pensie. Locuiește permanent aici. De mult și-a dorit când iese la pensie să vina în Grecia.

Când a terminat activitățile în București să aibă un venit asigurat pe lună, s-a mutat aici. Eu veneam în fiecare lună și toate concediile le petreceam aici.

Nu ne-am căsătorit pentru că nu consider că un act este necesar pentru a arăta cuiva că îl iubești. Este un om de o loialitate, devotament, apreciere față de oameni.

Este profesor universitar, medic chirurg care a salvat mii de vieți, niciodată nu a avut nicio reclamație din partea unui pacient în 50 de ani de activitate. Nicio reclamație de la vreun coleg sau student pe care i-a format ca medici.

Pentru mine este un șoc că se află închis aici. Un om de calibrul lui, la 71 de ani, cu boli cronice care necontrolate duc la moarte și practic el a primit o condamnare la moarte și întrebarea este de ce și pentru ce. Pentru că orice situație rezolvata post-mortem este fară valoare", a declarat Adriana Nica în faţa instanţei.

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close