Antena 3 CNN Actualitate Sorin Oprescu află astăzi daca scapă de închisoarea din Grecia. Motivele pentru care avocații cer să nu fie extrădat

Sorin Oprescu află astăzi daca scapă de închisoarea din Grecia. Motivele pentru care avocații cer să nu fie extrădat

În scurt timp Sorin Oprescu află dacă scapă sau nu de închisoare în Grecia. Judecătorii au decis să amâne pentru astăzi continuarea procesului.

Sorin Oprescu află astăzi daca scapă de închisoarea din Grecia. Motivele pentru care avocații cer să nu fie extrădat
Sursa foto: Antena 3
de Cristi Popovici    |    31 Mai 2022   •   08:42

Procesul privind extrădarea lui Sorin Oprescu se va relua în jurul orei 9:00.  

Ieri, ședința a durat aproximativ șase ore, mai exact până spre finalul programului Curții de Apel din Atena, motiv pentru care judecătorii au decis amânarea ședinței pentru dimineața zilei de astăzi. 

Au fost audiați mai mulți martori, mai mulți experți în drept internațional și în drept românesc, printre aceștia și un profesor de drept de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, un avocat și un fost judecător al Curții Constituționale din România. Aceștia au vorbit despre problemele sistemului judiciar din țara noastră.

Avocatul lui Sorin Oprescu a încercat să le explice magistraților eleni că Sorin Oprescu a avut parte de o judecată nedreaptă în țara noastră și nu ar trebui să fie extrădat. Printre argumentele aduse de apărători s-a numărat și faptul că la Curtea de Apel unde s-a dat sentința finală în dosarul lui Sorin Oprescu, vorbim de Curtea de Apel din România, unul dintre judecători, cel care a și înclinat balanța spre condamnarea lui Sorin Oprescu, nu ar fi audiat martorii, așa cum cere procedura și nu s-ar fi uitat peste probele din dosar, dând o sentință ”în orb”. 

Apărătorii spun că, dacă se ținea cont de legalitate, Sorin Oprescu ar fi trebuit să primească o pedeapsă de aproximativ cinci ani de închisoare. De asemenea, aceștia spun că magistrații din România i-ar fi construit fostului edil pe nedrept o imagine de om care trăiește numai în lux din banii pe care îi primește din mită.  

Pentru toate aceste lucruri avocații cer completului de judecată din Atena ca Sorin Oprescu să nu fie extrădat tocmai pentru că nu a avut parte de o judecată dreaptă în România. Mai mult decât atât, condițiile de detenție din România nu sunt aliniate la standardele Uniunii Europene, motiv pentru care Sorin Oprescu, care are peste 70 de ani, nu ar trebui să meargă acolo pentru că nu ar beneficia de o asistență medicală așa cum cer normele internaționale. 

Astăzi, atât Sorin Oprescu cât și partenera lui de viață vor fi audiați. 

Sorin Oprescu a ajuns în fața judecătorilor eleni

Sorin Oprescu a ajuns, cu scurt timp în urmă, în fața judecătorilor din Atena. 

Fost judecător CCR, detalii din procesul de audiere a lui Sorin Oprescu în Grecia: "Dosarul ridică unele probleme"

6 ore au durat audierile in procesul de astăzi. Avocații lui Sorin Oprescu din România şi din Grecia au încercat timp de 6 ore să le explice, astăzi, judecătorilor eleni că fostul primar a avut parte de o judecată nedreaptă în România, urmată de o condamnare nejustificat de mare de 10 ani şi 8 luni de închisoare.

Tot din partea fostului primar a vorbit şi Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională. Acesta le-a vorbit magistraților greci despre acea decizie a CCR din 2017 privind denunțarea protocoalelor dintre SRI şi procurori, prin care se făceau interceptările în dosare, Sorin Oprescu fiind şi el interceptat cu tehnica SRI în acest dosar.

Întrebat cât l-au audiat magistrații eleni şi ce întrebări i-au adresat, Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională a precizat: 

"M-au audiat cam jumătate de oră. Interesul judecătorilor de la Curtea de Apel din Atena a fost destul de mare în această speță.

Au vrut să afle detalii din dosar, dar nu le pot da eu pentru că nu cunosc dosarul şi nu sunt specialist în penal.

Faţă de ceilalți pe mine m-au întrebat multe lucruri legate de procedura penală din România şi de ce se întâmplă în general. Instanța a vrut să afle în primul rând care sunt hibele din dosar, adică în ce măsură Sorin Oprescu a avut parte de un proces corect sau nu.

Sunt chestiuni care țin mai mult de imaginea justiției Române.

Ei au insistat şi m-au întrebat ce mi se pare mie în neregulă, iar eu nu sunt în măsura să comentez decizia unui judecător.

Dar dosarul în sine ridică unele probleme. Adică maniera în care a fost redactată hotărârea denotă un partizan vădit. Nu ştiu care au fost motivele pentru care judecătorul s-a exprimat aşa.

Adică este ceva aproape inadmisibil să faci referiri la viaţa particulară a unui om, să faci observații personale asupra unui inculpat.

Sorin Oprescu a fost zugrăvit în această decizie ca un monstru", a explicat Petre Lăzăroiu, fost judecător la Curtea Constituțională în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Sorin Oprescu
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close