Antena 3 CNN Actualitate Sorin Ovidiu Vîntu, trimis în judecată în dosarul FNI

Sorin Ovidiu Vîntu, trimis în judecată în dosarul FNI

Sorin Ovidiu Vîntu, trimis în judecată în dosarul FNI
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    24 Sep 2012   •   13:49

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru infracţiunile de spălare de bani şi instigare la delapidare, în dosarul prăbuşirii Fondul Naţional de Investiţii (FNI).

Procurorii urmează să confişte 7.289.406 dolari de la SOV, aceasta reprezentând suma delapidată de la Fondul Naţional de Investiţii (FNI), potrivit unui comunicat remis, luni, de Parchetul General, informează Agerpres.

Cercetările finalizate în acest dosar au ca fundament de plecare cercetările efectuate de organele judiciare în dosarele penale referitoare la devalizarea Fondul Naţional de Investiţii, Banca Agricolă (BA), Banca de Investiţii şi Dezvoltare (BID) şi Banca Română de Scont (BRS).

În urma analizei asupra actelor de urmărire penală efectuate, s-a stabilit că activităţile ilicite au fost derulate prin intermediul societăţilor comerciale membre ale Grupului "Gelsor" (Gelsor SA, SOV Invest SA, Imobiliar Network SA, Vîntu Sorin Ovidiu Company SRL, Gelsor IT SA etc.), deţinute şi administrate, prin persoane interpuse, de Sorin Ovidiu Vîntu.

Probele administrate în cauză au relevat că S.O.Vîntu, în perioada premergătoare prăbuşirii FNI, decembrie 1999 - martie 2000, l-a determinat cu intenţie pe Nicolae Popa, care avea calitatea de preşedinte-director general la SC Gelsor SA şi director executiv la SC SOV Invest SA, să delapideze din patrimoniul FNI sumele de 112.289.316.546 lei şi diferenţa de 25.114.313.560 lei, rezultată din creşterea în timp, nereală, a valorii unităţii de fond, ceea ce întruneşte elementele constitutive ale instigării la infracţiunea de delapidare.

Parchetul General arată că Vîntu a acţionat cu intenţie directă calificată prin scop, sumele de bani delapidate fiind folosite în interesul său, intenţia acestuia rezultând din derularea temporală a faptelor, dar şi din acţiunile sale.

Astfel, după ce la data de 10 decembrie 1999 în carnetul de investitor al lui Nicolae Popa au fost subscrise 1.758.461 unităţi de fond pentru o sumă de 117.289.348.700 lei corespunzătoare unei valori a unităţii de fond de 66.700 lei/unitate de fond, în contul acestor subscrieri, s-a depus în numerar suma de 5.000.032.100 lei, echivalentul a 74.963 unităţi de fond.

Restul de subscrieri în număr de 1.683.498 unităţi de fond, în sumă de 112.289.316.546 lei, nu se regăsesc ca fiind încasate. Ulterior, au avut loc răscumpărări.

Pe de altă parte, pentru o perioadă de timp, prin acţiunile sale comise după prăbuşirea FNI, respectiv până în luna aprilie 2003, S.O.Vîntu a tăinuit sumele de bani delapidate de Nicolae Popa, pentru ca apoi să-l favorizeze, deşi cunoştea faptul că acesta fusese condamnat la închisoare, se arată în documentul Parchetului.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.







×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close