Antena 3 CNN Actualitate Sorin Ovidiu Vîntu, urmărit penal în dosarul FNI. Ce acuzaţii i se aduc

Sorin Ovidiu Vîntu, urmărit penal în dosarul FNI. Ce acuzaţii i se aduc

Sorin Ovidiu Vîntu, urmărit penal în dosarul FNI. Ce acuzaţii i se aduc
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    24 Mai 2012   •   12:11

Procurorii Parchetului instanţei supreme au început urmărirea penală în cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu, în dosarul privind prăbuşirea FNI, fiind acuzat de spălare de bani şi delapidare.

Vîntu a "spălat" peste 700.000 lei proveniţi din delapidare şi peste 9,6 milioane lei proveniţi din înşelăciune, adică peste 5,4 milioane de dolari la data prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI), potrivit cercetărilor realizate, informează Mediafax.

"Învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu l-a determinat pe Nicolae Popa să comită infracţiunea de delapidare săvârşită în dauna Fondului Naţional de Investiţii, pentru care autorul a şi fost condamnat la pedeapsa de 15 ani închisoare printr-o hotărâre rămasă definitivă, în a cărei executare se află în prezent. Totodată, învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu i-a înlesnit lui Nicolae Popa săvârşirea infracţiunii de delapidare prin promisiunile de a-l ajuta să nu fie tras la răspundere penală şi să nu execute pedeapsa, precum şi de a tăinui sumele de bani obţinute", arată procurorii.

Ulterior, Vîntu ar fi dobândit şi ar fi deţinut, direct sau prin persoane fizice şi juridice pe care le controla, bani şi alte bunuri provenite din delapidarea FNI de către Popa Nicolae şi din înşelăciunea în dauna Fondului.

De asemenea, Vîntu ar fi efectuat mai multe operaţiuni patrimoniale prin care bunurile provenite din infracţiuni au fost transferate în mod repetat între persoane pe care le controla, urmărind ascunderea sau disimularea adevăratei lor naturi.

Totodată, Nicolae Popa a acţionat sub coordonarea lui SOV, care a fost iniţiatorul întregii operaţiuni şi principalul beneficiar al sumelor cu care a fost fraudat FNI. Astfel, după ce în perioada 1999 - 2000 a realizat mai multe răscumpărări de unităţi de fond FNI prin intermediul lui Popa Nicolae sau a societăţilor în care era administrator sau asociat majoritar, Vîntu ar fi utilizat aceste sume la achiziţionarea de bunuri imobile.

Nicolae Popa a fost condamnat definitiv la 15 ani de detenţie în cazul FNI.








×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close