Antena 3 CNN Actualitate Angajații români care vor primi un spor de 100% pentru zilele lucrate de 1 Mai și Paște

Angajații români care vor primi un spor de 100% pentru zilele lucrate de 1 Mai și Paște

Românii se vor bucura, la sfârșitul acestei luni, de o minivacanță prelungită binemeritată. Există însă și angajați care vor lucra în aceste zile, dar care vor încasa un spor de 100% pentru orele lucrate.

Angajații români care vor primi un spor de 100% pentru zilele lucrate de 1 Mai și Paște
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    11 Apr 2024   •   00:00

Guvernul a declarat ziua de 2 mai ca fiind liberă, pentru a face punte între 1 Mai și Vinerea Mare, care va fi pe 3 mai.

Astfel, românii vor avea ocazia să se bucure de o perioadă mai lungă de odihnă.

Pentru elevi, vacanța de Paște din acest an va începe în data de 27 aprilie, sâmbătă, și se va încheia pe 7 mai, marți.

Din păcate, există și o categorie de salariați care va fi nevoită să muncească anul acesta, de 1 mai și de Paște. 

Este vorba despre angajații care lucrează în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorita caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Cu toate acestea, Codul Muncii stabilește, în cazul acestora, mai multe scheme de compensare din partea angajatorului, printre care și un spor de 100% în cazul în care acestora nu li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Cum se acordă zilele libere

Art. 139. 

(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

(21) Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acorda în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.

(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acorda de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

(31) Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

(4) Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă și/sau care succeda zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prevazute la alin. (1), precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate.

Program special de sărbători hotărât de Guvern

Art. 140. [programul special de lucru în zilele de sărbătoare] 

Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare şi pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Diferite forme de compensare pentru angajați

Art. 141. [continuitatea activității în cazuri speciale] 

Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorita caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Art. 142 . [compensarea muncii în zilele de sărbătoare] 

(1) Salariaților care lucrează în unitățile prevazute la art. 140, precum și la locurile de muncă prevazute la art. 141 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. 

(2) În cazul in care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestata în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Sursă: Codul Muncii

×
Subiecte în articol: minivacanta spor Paste 1 mai
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close