Antena 3 CNN Actualitate SRI are un nou cod de conduită etică. Mugur Ciuvică: Înseamnă că nenorocirile făcute în ultimii 10 - 12 ani erau reale

SRI are un nou cod de conduită etică. Mugur Ciuvică: Înseamnă că nenorocirile făcute în ultimii 10 - 12 ani erau reale

SRI are un nou cod de conduită etică. Mugur Ciuvică: Înseamnă că nenorocirile făcute în ultimii 10 - 12 ani erau reale
07 Mai 2017   •   15:09

Serviciul Român de Informații are un nou cod de conduită etică, după ce imaginea instituției a fost șifonată bine de scandalurile recente.

"Suntem conștienți că încrederea cetățenilor României nu este un dat, aceasta se câștigă greu și trebuie să luptăm pentru ea. (...) Implementarea Ghidului urmărește asigurarea și menținerea unui echilibru just între interesele naționale de securitate și drepturile și libertățile cetățenilor si prevenirea abaterilor disciplinare", explica directorul SRI, Eduard Hellvig, într-o „Declarație de responsabilitate" care prefateaza ghidul.

Regulile codului de aplică tuturor angajaților SRI și orice angajat care ia la cunoștință despre o încălcare a Ghidului este obligat să o raporteze, pe cale ierarhică, fără a fi tras la răspundere.  În ceea ce privește onoarea, aceasta presupune onestitate, integritate, nediscriminare, demnitate. ”Ne asumăm să nu executăm ordinele sau dispozițiile care sunt contrare legii sau care nu respectă deontologia profesională”, se spune în privința conduitei morale. Profesionalismul angajatului SRI înseamnă responsabilitate, independență, echidistanță, confidențialitate. Aceasta din urmă îi cere angajatului să nu dezvăluie public informații la care a avut acces nici măcar după părăsirea Serviciului. De asemenea, agentul nu are voie să dezăvăluie metodele și mijloacele prin care își desfășoară activitatea.

Orice încălcare a Ghidului se pedepsește direct proporțional cu gravitatea faptei comise și a consecințelor acesteia, se mai arată în ghid.

”Problema este că dacă actuala conducere SRI a simțit nevoia unui cod etic înseamnă că acesta lipsea și mai înseamnă că toate nenorocirile pe care le-a făcut SRI în ultimii 10-12 ani existau, erau lucruri reale.” a spus Mugur Ciuvică la Antena 3.

Ghidul complet, AICI

×
Subiecte în articol: SRI Eduard Hellvig mugur ciuvica
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close