Antena 3 CNN Actualitate Stenogramele din dosarul angajărilor pe șpagă de la Spitalul Județean Botoșani: ”În ziua de azi, nimic nu e pe gratis”

Stenogramele din dosarul angajărilor pe șpagă de la Spitalul Județean Botoșani: ”În ziua de azi, nimic nu e pe gratis”

10 persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, din cele 11 reţinute după audierile-maraton în dosarul mitei pentru angajări la Spitalul Județean Botoșani, unde, în vară, o gravidă a murit ignorată de medici.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Dec 2023   •   09:19

Printre cei arestaţi preventiv se numără şi fostul manager al spitalului, Doina Caba, care a demisionat în urmă cu câteva luni, la presiunea angajaților revoltați că le-au fost tăiate din sporuri. 

Între timp, au apărut stenogramele procurorilor care arată că directorul Spitalului Judetean Botoşani prefera mita în euro, dar nu refuza nici bijuterii de aur sau ceasuri de lux.

Potrivit DNA, inculpații primeau, pentru a facilita ocuparea unui post de asistent în spital, bijuterii și bani între 8.000 și 15.000 de euro, iar pentru un post de altă natură, cum ar fi brancardier ori spălătoreasă, între 2.000 și 5.000 de euro.

Convorbiri candidaţi la concursuri - funcţionari din spital

EL: "Ca asistent și ca să intri brancardier sau infirmier e între. îți spun eu prețurile că le-am aflat. Îi între 7.000 și 10.000 și ca să intri îngrijitor, spălătoreasă e între 3.000 și 5.000 sau 7.000, ceva de genul.

….îți repet, în ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari. și salariu frumos."

"…aici, fără 8 mii de euro, 10 mii, nu intri!", "…bani la greu, trebuie să dai", se aratăreferatul procurorilor DNA

 Convorbiri candidaţi la concursuri - funcţionari din spital

EA "…azi vorbeam cu unul tot cu acela de…infirmiere….10.000 de euro un post! De unde?n-am nici o șansă, …., fără bani, la noi nu se intră și peste tot e așa…" eu îi spuneam ce să învețe că dăm din capitolul ăla și cu alta și ea umbla cu 5.000 de euro să-i plaseze, dar nu avea cui. ….", se arată în referatul procurorilor DNA.

Unii dintre angajaţii care îşi doreau un anume post, dar nu şi-l permiteau ajunseseră să se împrumute chiar şi de la cămătari, se arată în referatul procurorilor.

T: Convorbiri candidaţi la concursuri - funcţionari din spital

EA: "spitalul acela e o bombă…", "…nu-i mai satură Dumnezeu…toată lumea se ferește să zică…"

"….care dă mai mult acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus…", se mai arată în referat.

Citeşte şi: Șpagă pentru angajări la spitalul din Botoșani, unde a murit o tânără gravidă. După descinderile DNA, 11 persoane au fost reținute

Din stenograme mai reiese si faptul ca angajaţii spitalului judeţean Botoşani care au dat mii de euro au obtinut un post in unitatea medicală.

 Convorbiri candidaţi la concursuri - funcţionari din spital

EL: "…mie mi s-o propus cu bani. Ți-am zis la.la așa. 4 mii, 4.000 de euro mi-o cerut….".

"….punem hai, 5.000 de-o parte, când o plecat acum 2 ani, șpaga să dai la spital era vreo 5.000 de euro….Acum tu știi cât e, tu? Cică, 10.000 de euro,…".

EA: "…E vorba de la 3.000 de euro, ajunge. ăăă. pentru șofer și 10.000 și."

EL: "…am un băiat student, într-adevăr, 10.000 de euro o dat anul trecut, care a lucrat cu dânsu'…."

"…dar când mi-o zis ce prețuri sunt, ……i-o zis cât îi cere, de exemplu, dacă s-ar pune în legătură cu cineva. …De la 10.000 de euro în sus".

Din interceptări mai reiese şi faptul că economista unităţii medicale s-a împiedicat la un moment dat pe scări şi, astfel, i-au căzut din geantă mai multe plicuri care ar fi fost pline cu şpagi.

 

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close