Antena 3 CNN Actualitate Sute de medicamente ieftine, pentru tratarea cancerului sau diabetului, ar putea să dispară din farmacii

Sute de medicamente ieftine, pentru tratarea cancerului sau diabetului, ar putea să dispară din farmacii

Sute de medicamente ieftine, pentru tratarea cancerului sau diabetului, ar putea să dispară din farmacii
18 Oct 2010   •   20:34

Peste 500 de medicamente ieftine, folosite în tratamentul pentru cancer, SIDA sau diabet ar putea să dispară din farmacii în următoarele şase luni. Producătorii de medicamente avertizează că, din cauza noilor reguli de calcul a preţurilor, faramaciile şi distribuitorii vor renunţa la vânzarea medicamentelor ieftine.

În România, bolnavii de diabet, SIDA sau TBC, incluşi în programele naţionale de sănătate, beneficiază de medicamente gratuite. Pentru a păstra această gratuitate şi la anul, statul propune recalcularea preţurilor la medicamente, prin reducerea adaosului comercial la distribuitori şi farmacii.

Măsura i-a înfuriat pe producători, care spun că medicamentele ieftine vor dispărea din farmacii pentru că nici distribuitorii şi nici farmaciile nu mai căştigă nimic din medicamentele ieftine.

“Un medicament care costă 10 lei, iniţial ajungea pe raftul farmaciei la 16-17 lei. Acuma va ajunge undeva la 11 lei - 12 lei. Farmacia şi dristribuitorul nu vor mai fi interesate să mai distribuie acest medicament ieftin, dacă nu vor putea să primească în compensaţie de la producător diferenţa”, a declarat Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.

“Medicamentul se dă aproape în pierdere”, a spus o farmacistă.
Primii afectaţi vor fi pacienţii care vor fi nevoiţi să îşi schimbe tratamentul.

 


“Există înlocuitor pentru aceste medicamente. Însă, până ce pacienţii le găsesc, până ce aceste produse încep să fie distribuite, până ce încep să fie cunoscute şi prescrise de medici şi se vor găsi în farmacii, va dura un timp foarte lung”, a precizat Dragoş Damian.

De pierdut pierde şi statul care va fi obligat să deconteze medicamente mai scumpe.

“Există şi posibilitatea ca medicamente mai ieftine să fie înlocuite cu medicamente mai scumpe, ceea ce înseamnă o utilizare păguboasă a banului Ministerului Sănătăţii”, susţine Dragoş Damian.

Reprezentanţii Ministerului spun însă că noul sistem de calcul va însemna o reducere cu un sfert a cheltuielilor pentru programele naţionale de sănătate.

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close