Antena 3 CNN Actualitate O nouă taxă de poluare pentru maşini ar putea fi introdusă

O nouă taxă de poluare pentru maşini ar putea fi introdusă

O nouă taxă de poluare pentru maşini ar putea fi introdusă în acest an.

O nouă taxă de poluare pentru maşini ar putea fi introdusă
Sursa foto: Hepta
de Silvia Țigănilă    |    10 Feb 2021   •   20:15

Ministrul Mediului a declarat că deocamdată sunt doar discuţii pe această temă, iar proiectul va intra în dezbatere publică în luna aprilie, după aprobarea bugetului de stat pentru anul 2021 și după aprobarea Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

”Putem vorbi despre o taxă de poluare, putem vorbi despre o formă de taxă care este aplicabilă în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, o formă prin care poluatorul plăteşte acolo unde există poluare. Şi această dezbatere publică cred că trebuie să aibă loc în cursul anului 2021. Am avut o primă discuţie cu dealerii şi producătorii auto, dar nu despre taxa auto, ci despre programele de susţinere a înlocuirii parcului auto. După aprobarea bugetului şi după finalizarea discuţiilor pe baza Programului de Rezilienţă şi Relansare, vom lansa dezbateri publice, atât cu autorităţile publice locale unde avem infrigement pe poluarea aerului, despre soluţiile care sunt propuse de UAT-uri, cât şi cu cetăţenii, dealerii auto şi producătorii auto pentru a vedea în ce măsură România trebuie să se alinieze în rândul statelor care aplică diverse forme de taxare a poluării sau trebuie să rămânem în grupul celor 3-4 state membre ale UE care nu aplică nicio formă de taxare a poluării aerului”, a declarat Barna Tanczos.

Ministrul Mediului, despre introducerea unei taxe auto: Putem vorbi despre o taxă de poluare

”În niciun caz nu poate decide ministrul Mediului dacă aplicăm sau nu o taxă. Am văzut ce s-a întâmplat în ultimii zece ani, când deciziile au fost luate pe grabă, au fost luate fără o dezbatere publică şi fără a analiza situaţia juridică a acestor decizii şi am ajuns la procese pierdute la Curtea Europeană de Justiţie.

În niciun caz nu ministrul Mediului nu decide, de aceea am lansat ideea de a avea o dezbatere publică cu decidenţii pe plan local şi naţional”, a mai declarat ministrul Mediului.

Potrivit lui Barna Tanczos, aceste dezbateri despre taxa de poluare ar putea începe în luna aprilie a acestui an.

Citiți și: Poluare masivă în București. Reprezentanții de la Mediu dau vina pe trafic

×
Subiecte în articol: taxă poluare taxa auto
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close