Antena 3 CNN Actualitate Te poţi îmbolnăvi de cancer de piele, chiar dacă nu stai la plajă. Vezi cum te poţi feri

Te poţi îmbolnăvi de cancer de piele, chiar dacă nu stai la plajă. Vezi cum te poţi feri

Te poţi îmbolnăvi de cancer de piele, chiar dacă nu stai la plajă.  Vezi cum te poţi feri
Sursa foto: foto: skin-cancer-signs.com
22 Mai 2012   •   21:22

N-a venit canicula, dar soarele arde cu mare putere, fără să ne dăm seama, iar nivelul ultravioletelor este foarte ridicat. Cancerul de piele pândeşte, mai ales că din casele românilor cremele de protecţie solară lipsesc aproape cu desăvârşire. Un pericol la fel de mare este însă şi solarul, spun specialiştii.

Pericolul e la fel de mare în ambele situaţii. Nu vă culcaţi pe-o ureche atunci când ieşiţi afară şi vedeţi că în termometru nu sunt mai mult de 25, 26 de grade celsius, ultravioletele sunt acolo. Aşa că protejaţi-vă cât puteţi pielea. "Găurile" în stratul de ozon, ca şi exploziile solare destul de dese, afectează foarte mult pielea, crescând riscul de cancer cutanat. Vine vara şi oricine îşi doreşte o piele frumos bronzată, peste noapte dacă se poate, însă încercaţi ca atunci când mergeţi la solar ca să vă pregătiţi puţin pielea pentru perioada pe care o veţi petrece la plajă, la mare, să folosiţi, de fiecare dată, crema de protecţie, la fel ca şi atunci când ieşiti din casă.


Astăzi, în Bucureşti, nivelul ultravioletelor a trecut de şapte, pe o scară până la 11.  Asta înseamnă un risc crescut de arsuri la nivelul pielii. Mai mult de 90 la sută din cancerele de piele sunt cauzate de expunerea la soare fără protecţie adecvată. Melanomul, care se poate dezvolta sub forma unei aluniţe, este cel mai agresiv tip de cancer.  Incidenţa melanoamelor a crescut de 4 ori în România în ultimii 24 de ani.

Examinarea aluniţelor cu dermatoscopul presupune folosirea unui instrument special care este un soi de lupă, care foloseşte o lumină specială care permite ca medicul să observe pigmentul. Puţin români  ţin cont de sfaturile medicilor. Nu folosesc creme de protecţie solară şi uită să plece de la plajă.

În ţara noastră cancerul de piele se depistează târziu iar incidenţa melanomului a crescut. Medicii dermatologi s-au gândit să introducă produsele de protecţie solară pe lista medicamentelor compensate. Aşa vor să vină în ajutorul românilor care nu-şi permit produsele.
.
Cancerul de piele ucide în fiecare an peste un milion de oameni în întreaga lume. Diagnosticat la timp, şansele de vindecare sunt aproape de sută la sută.

×
Subiecte în articol: cancer de piele canicula solar
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close