Antena 3 CNN Actualitate Teddy, boxerul care bătea naziști la Auschwitz. "Câtă vreme un polonez dă pumni în gură unui german, Polonia nu e terminată"

Teddy, boxerul care bătea naziști la Auschwitz. "Câtă vreme un polonez dă pumni în gură unui german, Polonia nu e terminată"

Teddy, boxerul care bătea naziști la Auschwitz. "Câtă vreme un polonez dă pumni în gură unui german, Polonia nu e terminată"
Sursa foto: https://muzeum1939.pl
09 Apr 2019   •   17:08

Ideea de sport la Auschwitz pare absurdă. Lagărul a fost deschis de naziști în sudul Poloniei după invazia din 1939 pentru a strânge și ucide prizonierii politici polonezi, dar a devenit un centru negru al Holocaustului, atunci când hitleriștii au omorât șase milioane de evrei.

O carte semnată de autoarea poloneză Marta Bogacka intitulată Boxerul de la Auschwitz readuce la lumină o poveste puțin cunoscută în afara Poloniei, cea a lui Tadeusz Pietrzykowski, relata publicația IsraelNationalNews.

Primul meci are loc într-o duminică, în martie 1941, în fața bucătăriei din Auschwitz, între Tadeusz Pietrzykowski și un kapo (paznic) german Walter Dunning, a povestit acesta pentru AFP.

În lagăr circula un zvon despre Dunning, fost profesionist la categoria mijlocie, care ar fi căutat un oponent în schimbul unei felii de pâine cu niște margarină.

Tadeusz Pietrzykowski, fost boxer la clubul Legia Varșovia, a acceptat provocarea. Teddy, cum i se spunea, avea circa 45 de kilograme, față de adversarul său care avea în jur de 70.

În iunie 1940, Tadeusz Pietrzykowski fusese în primul tren care adusese 700 de prizonieri politici polonezi la Auschwitz, loc ce anterior servise ca barăci militare. După opt luni în lagăr era deci foarte slăbit din cauza muncii și a malnutriției. Era și mai mic de înălțime, dar era agil și rapid. Avea o lovitură incredibilă, cu care țintea direct spre stomac și știa cum să-i taie respirația adversarului. A câștigat lupta și și-a primit pâinea cu margarină.

Alte lupte au urmat. Pietrzykowski se bagă în toate știind că în caz contrar risca moartea prin înfometare.

Camarazii de lagăr erau mândri de el și spuneau că atâta vreme cât există un polonez care lovește un german în față, Polonia nu a terminată.

După ce germanii au pierdut bătălia de la Stalingrad în fața sovieticilor, paznicii lagărului din rândurile celebrelor trupe SS au găsit modalități de a uita modul în care evolua războiul. Iar unul dintre acestea erau meciurile între prizonieri sau dintre prizonieri și paznici. Tot atunci se făceau și pariuri.

Potrivit autoareai cărții despre Tadeusz Pietrzykowski, conducătorii lagărului le-au permis boxerilor să construiască un ring adevărat și să poarte mănuși.

Pietrzykowski a participat la circa 40 de meciuri și la alte 20 după ce a fost transferat în lagărul de la Neuenhame din nordul Germaniei în 1943.

A supraviețuit războiului și a încetat din viață în Bielsko-Biala, în sudul Poloniei, în 1991.

Despre Tadeusz Pietrzykowski au fost făcute două filme, "Boxerul și moartea", în 1962, în regia slovacului Peter Solan, și un re-make, la Hollywood - Triumph of the Spirit - Triumful spiritului, regizat de Robert M. Young, în 1989.

 

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close