Antena 3 CNN Actualitate Temperaturi EXTREME: de la +14 grade la -14 grade, în mai puţin de o săptămână. Urmează ninsori şi viscol

Temperaturi EXTREME: de la +14 grade la -14 grade, în mai puţin de o săptămână. Urmează ninsori şi viscol

Temperaturi EXTREME: de la +14 grade la -14 grade, în mai puţin de o săptămână. Urmează ninsori şi viscol
Sursa foto: Foto: flickr.com
de M.Z.    |    24 Ian 2013   •   09:12

După zile de iarnă cu temperaturi de primăvară, de până la 14 grade Celsius anunţate la începutul acestei săptămâni, mercurul va scădea în termometre până la minus 14 grade, după cum au prognozat meteorologii pentru acest week-end.

Capitala şi 31 de judeţe din sudul, estul şi nordul ţării vor fi sub cod galben de ninsori şi viscol, de astăzi de la ora 18.00 şi până mâine, la ora 20.00, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Atenţionarea vizează mai întâi, în intervalul joi, ora 18.00 - vineri, ora 8.00, Capitala şi judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Ilfov, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Bacău şi Vaslui.

Astfel, potrivit meteorologilor, începând de joi seară, în sudul şi sud-estul ţării vor fi precipitaţii însemnate cantitativ, local peste 25 de litri pe metru pătrat, predominant sub formă de ploaie în jumătatea de sud a Munteniei şi în Dobrogea, mixte în primele ore şi apoi ninsoare în sudul Banatului, Oltenia şi nordul Munteniei. Pe arii restrânse, se va semnala polei.

În toate aceste regiuni, vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră. În judeţele din jumătatea de sud a Moldovei, în zona Carpaţilor de Curbură şi a Munţilor Bucegi va ninge, vântul va depăşi la rafală 70 de kilometri pe oră şi va fi viscol, în special în a doua parte a nopţii de joi spre vineri.

În Caraş-Severin, vântul se va intensifica treptat începând de joi dimineaţă, iar vitezele la rafală vor depăşi 70 de kilometri pe oră.

Vineri, între orele 8.00 şi 20.00, vor fi sub cod galben şi judeţele Maramureş, Suceava, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Neamţ, Iaşi, Braşov şi Covasna. Tot de vineri, începând cu ora 8.00, vor ieşi de sub atenţionare judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş şi Teleorman. 

Potrivit ANM, pe parcursul zilei de vineri va ninge viscolit în Moldova, centrul şi estul Munteniei, Dobrogea şi în zona Carpaţilor Orientali. În Delta Dunării şi pe litoral, în primele ore vor mai fi precipitaţii mixte şi izolat polei. Viteza vântului la rafală va depăşi 60-70 de kilometri pe oră, în special în sud-estul ţării.

Meteorologii mai spun că, începând din noaptea de vineri spre sâmbătă şi până duminică, temporar, vor mai fi ninsori şi intensificări ale vântului, mai ales în sud-estul ţării.




Prognoza meteo pentru următoarele zile

Joi (24 ianuarie)

În Bucureşti, vremea se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit. Cerul se va înnora treptat, iar seara şi noaptea va ploua, moderat cantitativ. Spre dimineaţă vor fi condiţii de precipitaţii mixte. Treptat, vântul se va intensifica. Temperatura maximă va fi de 7-8 grade Celsius, iar cea minimă în jur de 0 grade. Presiunea atmosferică va fi în scădere.

În ţară, valorile termice vor fi mai ridicate decât mediile climatologice ale datei în special în jumătatea sudică a ţării. Temperturile maxime vor fi cuprinse între -3 şi 11 grade, iar cele minime, în general, între -8 şi 2 grade. Începând din orele amiezii, aria de nebulozitate se va extinde treptat dinspre sud, cuprinzând cea mai mare parte a ţării. Vor cădea precipitaţii predominant sub formă de ploaie în jumătatea de sud a Munteniei şi în Dobrogea, mixte în sudul Banatului, nordul Olteniei şi al Munteniei, iar în restul teritoriului local vor fi lapoviţe şi ninsori, cu precădere în a doua parte a nopţii. Pe arii restrânse se va semnala polei. Izolat cantităţile de apă vor fi mai însemnate în regiunile sudice şi sud-estice şi în zona montană. Temporar vântul va avea intensificări, în cursul zilei în sudul Banatului, Oltenia şi Muntenia, iar noaptea mai ales în sud-estul ţării şi la munte. Presiunea atmosferică va fi în scădere.

Vineri (25 ianuarie)

În Bucureşti, vremea se va răci. Cerul va fi noros şi va ninge mai ales în cursul zilei. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare. Temperatura maximă va fi în jur de 1 grad, iar cea minimă de -9 spre -7 grade. Presiunea atmosferică va fi în creştere.

În ţară, vremea va deveni rece în cea mai mare parte a ţării, geroasă noaptea în Moldova şi estul Transilvaniei. Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ninge în Moldova, centrul şi estul Munteniei, Dobrogea şi în zona Carpaţilor Orientali. În celelalte regiuni precipitaţiile vor fi predominant sub formă de ninsoare, dar pe arii mai restrânse. În Delta Dunării şi pe litoral, în primele ore vor fi precipitaţii mixte şi izolat polei. Vântul va prezenta intensificări îndeosebi în sud-estul ţării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între -6 şi 4 grade, iar cele minime între -12 şi -4 grade, mai coborâte în depresiuni dar şi uşor mai ridicate în regiunile vestice şi sud-vestice şi pe litoral. Presiunea atmosferică va fi în creştere.

Sâmbătă (26 ianuarie)

În Bucureşti, vremea va continua să se răcească. Cerul va fi noros, temporar va mai ninge, iar vântul va avea unele intensificări. Temperatura maximă va fi în jur de -6 grade, iar cea minimă în jur de -9 grade.

În ţară, vremea va fi rece, geroasă în special în Moldova şi în estul Transilvaniei. Cerul va fi mai mult noros şi va ninge în jumătatea de est a ţării, iar local şi în restul teritoriului. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în sud-est şi la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -11 şi -2 grade, uşor mai ridicate în vest şi sud-vest, iar cele minime între -14 şi -3 grade, posibil mai mari pe litoral.

Pentru mai multe informaţii despre stare vremii, accesaţi meteoplus.ro










×
Subiecte în articol: ANM ninsoare
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close