Antena 3 CNN Actualitate Teoria despre o posibilă eră glaciară în Europa. Elena Mateescu: "Tendința rămâne încălzirea globală"

Teoria despre o posibilă eră glaciară în Europa. Elena Mateescu: "Tendința rămâne încălzirea globală"

Cercetătorii de la Universitatea Copenhaga din Danemarca, au publicat o teorie despre o posibilă eră glaciară în Europa.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Aug 2023   •   22:13

Experții au constatat că acel curent meridional din Oceanul Atlantic s-ar putea prăbuși în orice moment, din 2025, din cauza schimbărilor climatice, iar acest lucru ar putea să ducă la un fel de eră glaciară pe continentul european, pentru că nu se mai face schimbul de căldură.

Cercetătorii au folosit în studiul lor temperatura oceanului din ultimii 150 de ani, le-au combinat cu noile instrumente statistice aflate, din punct de vedere al tehnologiei, la dispoziție și au ajuns la această concluzie.

Este o primă concluzie care trage un serios semnal de alarmă.

"Cercetările pot continua în acest sens. Cert este că Organizația Meteorologică Mondială face recomandări tuturor serviciilor meteorologice din întreaga lume și monitorizează tot ceea ce se întâmplă la nivel mondial.

Citește și: Agenția Spațială Europeană a publicat primele imagini din Univers, surprinse de telescopul Euclid: "Galaxii spirale și eliptice, stele apropiate și îndepărtate"

Face precizarea că următorii cinci ani vor putea depăși, cu o probabilitate de 98% creșterea temperaturii medii anuale, la nivel mondial cu 1,5 față de perioada preindustrială și cel puțin un an va putea depăși anul 2016, cel mai călduros până în prezent la nivel mondial.

Cu siguranță lucrurile sunt într-o dezvoltare continuă și cred că ar trebui să luăm fiecare an în parte și pe măsură ce ne apropiem de ceea ce înseamnă fiecare studiu în parte să facem aprecieri asupra a ceea ce se întâmplă.

Până atunci, însă, vorbim de o perioadă de trei săptămâni din luna iulie, considerată cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și care reprezintă un record.

Acest record este de interes și pentru zona țării noastre pentru că luna iulie din acest an a înregistrat din totalul de 31 de zile, în 27 de zile am avut o temperatură medie zilnică peste media multianuală a lunii respective.

Fapt care confirmă că tendința rămâne cea despre care vorbim și anume încălzirea globală", a declarat Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close