Antena 3 CNN Actualitate Termenul privind cumpărarea anilor de vechime pentru pensie nu va fi prelungit. Senatorii au respins proiectul

Termenul privind cumpărarea anilor de vechime pentru pensie nu va fi prelungit. Senatorii au respins proiectul

Termenul privind cumpărarea anilor de vechime pentru pensie nu va fi prelungit, după ce o inițiativă legislativă a fost respinsă în Parlament.

Termenul privind cumpărarea anilor de vechime pentru pensie nu va fi prelungit. Senatorii au respins proiectul
Sursa foto: Hepta Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Mia Lungu    |    07 Apr 2023   •   11:45

Senatorii puterii au votat împotriva inițiativei USR de prelungire cu trei ani a termenului până la care persoanele interesate pot să își cumpere ani de vechime pentru pensie.

Termenul inițial, 31 august 2021, stabilit prin OUG nr. 163/2020, a fost prelungit până în 2023 în Comisia pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților.

"Este o discriminare față de cei care vor să contribuie cinstit, mai ales mii de români din Diaspora ajunși acum la vârsta la care sunt bunice și bunici și vor să revină acasă pentru a-și crește nepoții, dar le-ar fi greu să se reangajeze la 60 de ani aici și, atunci, noi vrem să le dăm șansa să contribuie ei voluntar din banii agonisiți pentru micile perioade care le lipsesc, până în 2026, de-o dată sau în rate.

Altfel, chiar dacă au, de exemplu, deja contribuție de 14 ani și 10 luni, nu pot accesa nici un leu din contribuție dacă nu pot completa cele două luni lipsă. Este valabil și pentru românii de acasă în egală măsură", a declarat deputatul USR Oana Țoiu, inițiatoare a legii. 

Citește și: Cum afli data la care poți ieși la pensie, în trei pași simpli, fără să mergi la ghișeu. Durează câteva secunde

Legea va merge la Camera Deputaților, care este for decizional

În cazul aprobării ei, românii vor putea contribui voluntar pentru perioadele lipsă de vechime, în condițiile în care au deja o contribuție minimă de 10 ani (inclusiv cumulată cu perioadele contributive din alte țări).

În cazul drepturilor contributive la sistemul de pensii din alte țări UE, acestea pot fi transferate în România și accesate de aici, o dată ce se îndeplinește termenul minim legal de 15 ani. Românii vor putea cumpără maximum 6 ani de vechime potrivit USR.

×
Subiecte în articol: cumpărare de vechime pensie Senat
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close