Antena 3 CNN Actualitate Cum afli data la care poți ieși la pensie, în trei pași simpli, fără să mergi la ghișeu. Durează câteva secunde

Cum afli data la care poți ieși la pensie, în trei pași simpli, fără să mergi la ghișeu. Durează câteva secunde

Majoritatea dintre noi ne punem uneori întrebarea: Oare când pot ieși la pensie. Iar cu cât vârsta se apropie, cu atât curiozitatea este mai mare. Este bine să știți că răspunsul poate fi aflat în doar câteva secunde, chiar de pe site-ul Casei Naționale de Pensii.

Cum afli data la care poți ieși la pensie, în trei pași simpli, fără să mergi la ghișeu. Durează câteva secunde
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    06 Apr 2023   •   14:00

Aici găsim un calculator disponibil care ne spune când avem dreptul la pensie atât anticipată, cât și pentru limită de vârstă.   

Procedura este extrem de simplă și durează doar câteva secunde.  

"Când mă pot pensiona" este o secțiune disponibilă pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, la categoria "Comunicare cu publicul".  

Aici, orice român care dorește să știe cât mai are până poate ieși la pensie are de parcurs doar câțiva pași extrem de simpli.  

În primul rând, românii trebuie să completeze data nașterii. Urmează sexul și nu în cele din urmă, un text de verificare care trebuie introdus. Asta este tot. Apăsând butonul ”calculează”, aceștia vor afla când se vor putea bucura de pensie.  

Citește și: Anunțul ministrului Marius Budăi despre scăderea pensiilor după recalculare: ”Vom rezolva inechitățile!”

Cum aflăm vechimea în muncă 

În cazul în care doriți să aflați ce vechime aveți în muncă, lucrurile sunt puțin mai complicate. Trebuie, înainte de toate, să aveți sau să creați un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii.  

Pentru a vi-l crea, trebuie să completați un formular cu datele personale: nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, de domiciliu, actul de identitate.  

Ulterior, trebuie să printați formularul, pe care va trebui să îl semnați olograf. 

Apoi va trebui să faceți un drum până la Casa teritorială de pensii. Acolo, veți merge cu formularul semnat și actul de identitate.   

Cererea va fi procesată de Casa de Pensii și, după aprobare, veți primi datele de acces, adică numele de utilizator și parola, pe adresa de e-mail specificată în formular. 

Citește și: Românii care din 2035 vor ieşi cu 3 ani mai târziu la pensie

Odată primite datele, vă veți putea autentifica pe site-ul CNPP. După autentificare, în meniul din stânga al paginii, trebuie să accesați butonul "Datele mele din sistemul public de pensii". 

De acolo, veți putea genera rapoarte lunare pe diverse perioade, începând cu luna aprilie a anului 2001. 

Persoanele care vor să verifice vechimea în muncă dinainte de aceasta data vor trebui să acceseze secțiunea "Informații din carnetul de muncă", acolo unde vor trebui, ulterior, să genereze un nou raport actualizat.  

După generarea rapoartelor pentru perioadele dorite, acestea vor apărea în contul dumneavoastră, dar va fi nevoie să așteptați 15 minute pentru ca ele să fie disponibile.

×
Subiecte în articol: casa nationala de pensii pensionare
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close