Antena 3 CNN Economic Cum verifici online vechimea în muncă, pas cu pas, pentru pensia de la stat

Cum verifici online vechimea în muncă, pas cu pas, pentru pensia de la stat

Vechimea în muncă este unul dintre cei mai importanți factori atunci când vorbim de pensia noastră. Vestea bună este că de acum o puteti verifica şi online.

Cum verifici online vechimea în muncă, pas cu pas, pentru pensia de la stat
Sursa foto: cnpp.ro/Profimedia
de Georgiana Adam    |    29 Dec 2022   •   09:18

Aşadar, pentru a afla ce vechime aveți, trebuie înainte de toate să aveți un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii. 

Pentru a vi-l crea, trebuie să completați un formular cu datele personale: nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, de domiciliu, actul de identitate. 

Ulterior, trebuie să printați formularul, pe care va trebui să îl semnați olograf. 

Citeşte şiData la care vor intra banii de pensii în ianuarie 2023. Marius Budăi: "Se va lucra și în weekend, să putem achita toate pensiile"

Apoi va trebui să faceți un drum până la Casa teritorială de pensii. Acolo, veți merge cu formularul semnat și actul de identitate. 

Cererea va fi procesată de Casa de Pensii și, după aprobare, veți primi datele de acces, adică numele de utilizator și parola, pe adresa de e-mail specificată în formular.

Odată primite datele, vă veți putea autentifica pe site-ul CNPP. După autentificare, în meniul din stânga al paginii, trebuie să accesați butonul "Datele mele din sistemul public de pensii". 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

De acolo, veți putea genera rapoarte lunare pe diverse perioade, începând cu luna aprilie a anului 2001.

Persoanele care vor să verifice vechimea în muncă dinainte de aceasta data vor trebui să acceseze secțiunea "Informații din carnetul de muncă", acolo unde vor trebui, ulterior, să genereze un nou raport actualizat. 

După generarea rapoartelor pentru perioadele dorite, acestea vor apărea în contul dumneavoastră, dar va fi nevoie să așteptați 15 minute pentru ca ele să fie disponibile.

Cum verificăm vechimea în câmpul muncii

1. cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii

2. formular: nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, adresa, actul de identitate

3. prezentare la Casa de pensii

4. autentificare pe site-ul CNPP

5. accesare: "Datele mele din sistemul public de pensii".

Cum afli data la care ieşi la pensie. Calcul simplu, în 2 minute, explicat pas cu pas, fără să mergi la ghişeu 

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Un leu în plus la pensie te poate lăsa fără ajutor la factura de la energie electrică

La fel ca în luna decembrie, la început de ianuarie vor fi două zile libere pentru bugetari, iar pensiile vor fi virate în conturi după 3 ianuarie 2023.

Întrebat dacă există riscul ca în luna ianuarie pensiile să fie plătite cu întârziere, aşa cum s-a mai întâmplat în anii precedenţi, ministrul Muncii Marius Budăi a precizat: "Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. 

După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

×
Subiecte în articol: vechime vechime muncă pensionari CNPP
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close