Antena 3 CNN Actualitate Termoenergetica, după tragedia de la Balş: "Există un act care obligă spitalele să asigure confortul termic din resurse proprii"

Termoenergetica, după tragedia de la Balş: "Există un act care obligă spitalele să asigure confortul termic din resurse proprii"

Tragedia de la Matei Balş, în urma căreia au murit 10 pacienţi, a generat o serie de reproşuri la adresa autorităţilor printre care şi Termoenergetica- principalul furnizor de apa caldă şi încălzire în sistem centralizat, acuzat pentru frigul din saloane.

Termoenergetica, după tragedia de la Balş: "Există un act care obligă spitalele să asigure confortul termic din resurse proprii"
Sursa foto: Agerpres
de Georgiana Adam    |    02 Feb 2021   •   18:45

Regia susţine că există un act normativ privind proiectarea și verificarea construcțiilor spitalicești care prevede că orice unitate spitalicească are obligația de a asigura surse alternative, atât pentru apă caldă, cât și pentru căldură.

Prima oară acest act normativ a fost menţionat în anul 2019, după ce două spitale de copii din Capitală au rămas fără apă caldă şi căldură timp de trei zile. Atunci, directorul Termoenergetica, Alexandru Burghiu, a invocat normativul 15 din 1997 care prevede că orice spital are obligația de a asigura surse alternative pentru apă și căldură.

Contactat pentru un punct de vedere de jurnaliştii de la Libertatea, directorul adjunct al Termoenergetica, Adrian Gîtlan, a declarat că, din câte cunoaște, acest act obligă spitalele să asigure confortul termic pentru pacienți inclusiv din resurse proprii.

Normativul 15 din 1997 stipulează că: dotarea cu instalații termice se stabilește în conformitate cu necesitățile funcționale ale unităților spitalicești.

Instalațiile termice trebuie să corespundă unor niveluri superioare de performanță, având în vedere rolul lor important în funcții igienice, dar și curative de bază – pentru condiții de microclimat adecvate, pentru spălări și sterilizări termice, dar și pentru prepararea hranei etc.

Se are în vedere asigurarea funcționării instalațiilor fără întrerupere la nivelurile de satisfacere a cerințelor de consum, dar nu face referire la nicio obligație referitoare la spitalele construite înainte de 1997.

Mărturia unui pacient care a supravieţuit incendiului de la Matei Balş: "Era frig. Asistentele ne aduceau bidoane cu apă caldă să băgăm sub pături"

În dimineaţa dezastrului de la Spitalul "Matei Balş", pacienţii sunau disperaţi la 112 pentru a cere ajutorul pompierilor şi al ambulanţierilor.

Jurnaliştii Antena 3 au stat de vorbă cu mai mulţi bolnavi internaţi în saloane, la momentul incendiului. Aceştia au explicat câ în spital era frig iar asistentele îi încălzeau cu sticle cu apă caldă pe care le băgau sub pătură.

 

 

 

 

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close