Antena 3 CNN Actualitate Recuperarea Tezaurului României furat de Rusia, o prioritate pentru BNR. Campanie de informare în Parlamentul European

Recuperarea Tezaurului României furat de Rusia, o prioritate pentru BNR. Campanie de informare în Parlamentul European

Returnarea tezaurului României de la Moscova rămâne o preocupare constantă a Băncii Naționale. Instituția inaugurează o expoziție în Parlamentul European, iar la eveniment vor participa reprezentanți ai Corpului Diplomatic, europarlamentari, dar și istorici.

de Mihaela Bîrzilă    |    05 Mar 2024   •   14:15

În cadrul expoziției de la Bruxelles au fost expuse documentele originale vechi de 108 ani, care arată că tezaurul României a fost furat de ruși.

Este singura creanță mai veche de 100 de ani care nu a putut fi recuperată.

BNR încearcă, cu ajutorul europarlamentarilor români, să arate liderilor europeni și întregii Europe că această chestiune a tezaurului nu trebuie să fie doar o problemă de interes a României, ci trebuie să fie de interes pentru întreaga Europă.

Este nevoie de solidaritate pentru rezolvarea acestei probleme.

În cadrul expoziției va fi organizată și o dezbatere la care se vor prezenta documente și cărți.

Europarlamentarul Eugen Tomac a prezentat de curând un document, care este expus la Parlamentul European, acesta arată că operațiunea de confiscare a Tezaurului Românesc de către ruși, a fost una pusă la punct, nu ceva întâmplător.

Este vorba de 91 de tone de aur, din rezervele BNR ale României: lingouri de aur, monede rare, bijuteriile reginei Maria

Toate documentele originale vor fi prezentate liderilor din Parlamentul European.

Există date de inventar care atestă exact cât valorează acest tezaur furat de ruși.

Recent, ambasadorul Rusiei la București spunea că această chestiune a tezaurului este ca o pisică moartă scoasă de la naftalină și că nu se pune problema ca Rusia să dea înapoi Tezaurului pentru că, de fapt, România ar avea datorii.

Asta încearcă acum Banca Națională cu ajutorul europarlamentarilor să arate că nu este așa și că ni se cuvine acest Tezaur pe care rușii l-au sechestrat, sub pretextul că vor să ni-l păzească în 1916-1918.

×
Subiecte în articol: Rusia tezaur România
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close