Antena 3 CNN Actualitate TOP ANTENA3.RO Unde fugim de Revelion. Destinaţii exotice

TOP ANTENA3.RO Unde fugim de Revelion. Destinaţii exotice

<font color=red>TOP ANTENA3.RO</font> Unde fugim de Revelion. Destinaţii exotice
26 Dec 2007   •   15:20

La sfârşit de an, mulţi dintre voi îşi doresc să petreacă o scurtă vacanţă pe tărâmuri exotice. Ceva mai puţini îşi permit să o facă, însă acesta nu este un motiv să nu visăm la o destinaţie minunată, exotică, de pe glob. Iată o selecţie cu asemenea destinaţii, realizată de Antena3.ro pentru dumneavoastră.

GALERIE FOTO

1. DUBAI, cu oraşul principal Dubai City, este capitala mondială a luxului şi o poveste de succes a Orientului Mijlociu. Nu seamănă cu nici un alt oraş de pe planetă: Este capitala mondială a vieţii pe picior mare; practic, atmosfera trepidează ca un amestec volatil de exces şi oportunitate. Este genul de loc unde starurile tenisului Andre Agassi şi Roger Federer joacă o partidă demonstrativă pe heliportul de pe acoperişul opulentului megahotel Burj al Arab; unde telefoanele celulare încrustate cu diamante, de 10.000 $ bucata, încheie tranzacţii instantaneu; unde anual milioane de oameni vin cu avionul doar pentru cumpărături. (National Geographic) Aici nu trebuie să rataţi vizitarea zgârie-norilor triunghiulari botezaţi Emirates Towers, Hotel Jumeira Beach, Water Park. Ceea ce domină însă Dubai-ul e Burj Al Arab, cel mai scump si mai înalt hotel din lume (321 de metri), construit în mare, cu 28 de etaje, cu camere dotate cu paturi rotative, un heliport... Preţul unei camere poate ajunge şi la 6800 de dolari.

A Opta Minune a Lumii, Palm Jumeirah, este o insulă artificială ale cărei ?frunze de palmier? oferă terenuri lângă plajă pentru 4000 de vile şi apartamente. Construcţia a dublat linia ţărmului de 70 km a Dubaiului, dar a şi dat peste cap ecosistemul de coastă.



2. EGIPT, numit de Herodot ?darul Nilului?, este patria unei civilizaţii străvechi, fascinante si misterioase, ale cărei taine au rămas ascunse până în ziua de azi. Întreaga istorie şi economie au fost definite de unul dintre cele mai lungi fluvii din lume, Nilul, care străbate Egiptul de la sud la nord pe o distanţă de aproximativ 1200 km. Atracţia principală pentru turişti o constituie Valea Regilor, unde faraonii îşi dorm somnul de veci la adăpostul piramidelor. Ca staţiuni, cea mai frumoasă este SHARM EL SHEIKH, situată în Peninsula Sinai, cu cazinouri, discoteci şi baruri de noapte, cursuri de golf, scufundări la mică si mare adâncime, diverse sporturi nautice. Se spune că orice amator de scufundări trebuie să viziteze Sharm El Sheikh datorită numeroaselor sale centre presărate de-a lungul celor 10 km de plajă.

Delta Nilului. Dincolo de Cairo, marele fluviu îşi poartă apele spre vărsare. Delta, o imensă reţea de amenajări fluviale, este ?plămânul? agricol al Egiptului, un complex format din cele două guri principale de vărsare în Mediterana şi de o mulţime de alte braţe mai mici, canale sau sisteme de irigaţie amenajate de-a lungul timpului în forma unui triunghi echilateral.



3. ISRAELUL este o ţară impresionantă, o îmbinare de vechi şi nou, de ziduri de piatră şi străduţe înguste, locuri de pelerinaj şi clădiri impozante, magazine şi viaţă urbană. În partea veche a Ierusalimului, poţi vizita locurile biblice: Via Dolorosa sau ?Drumul Crucii?, muntele Golgota, Mormântul Sfânt. La poalele Muntelui Măslinilor se află vestita moschee poleită cu aur, Grădina Ghetsimani cu măslinii datând din timpul lui Iisus şi Zidul Plângerii. La Betleem, principalul loc de pelerinaj este Biserica Naşterii, unde o stea de argint veghează locul în care s-a născut Iisus.

Cu o salinitate de zece ori mai mare decât a oricărei alte ape, Marea Moartă este cel mai jos punct de pe Pământ. Poţi pluti în voie chiar fără să ştii să înoţi şi te poţi bucura de efectele miraculoase ale nămolului şi apei.



4. MAROC este astăzi o ţară în plină dezvoltare. Litoralul mediteranean şi atlantic, piscurile înzăpezite ale Atlasului, creasta Rifului cu vestitele sale păduri de cedri, ineditul oazelor presahariene, varietatea florei şi faunei, pitorescul oraşelor prefigurează un atrăgător itinerar turistic ce oferă vizitatorului imagini sugestive asupra frumuseţilor ţării. Capitalele imperiale ? Fes, Meknet, Rabat sunt locuri cu rezonanţă istorică, demne de vizitat oricând. Fes adăposteşte Moscheea Al Qaraouiyyīn, cel mai reprezentativ monument de artă islamică din nordul Africii, sediul renumitei universităţi musulmane şi al bibliotecii, veritabil tezaur al culturii islamice. Rabatul este centrul politic, cultural şi administrativ al ţării. Ridicat în interiorul unor fortificaţii din secolul al XII-lea, aduce turiştii în pitorescul bazarelor, la Turnul Hassan, Mausoleul ?Mahomed al V-lea? (capodoperă a artei islamice).

Marocul mai are un centru, Casablanca, capitala economică, oraşul împodobit cu palmieri, numeroase edificii moderne, dar şi în stilul tradiţional arab, o bogată reţea de plaje şi faleze, cel mai mare acvariu din Africa, ?sukurile? animate în pitoreasca Medină.



5. IORDANIA, o ţară mică, dar plină de posibilităţi turistice. Cea mai fascinantă locaţie ar fi Petra, apoi deşertul Wadi Rum te va lăsa cu gura căscată, în sud la Aqaba faci baie şi scufundări în Marea Roşie, mai la nord unde începe verdeaţa vei vedea locurile sfinte, râul Iordan, muntele Nebu, izvoarele lui Moise, mănăstirea de la Madaba unde se atestă că Isus s-a botezat pe partea stângă a Iordanului. Şi mai la nord vei vedea unul dintre cele mai bine conservate oraşe romane din toata lumea, Jerash (Gerasa), sau diversele castele musulmane. Capitala Amman este deosebita prin izul puternic musulman dar cu tendinţe noi şi puternice spre occidental. Nu prea departe sunt izvoarele sulfuroase, fierbinţi, care au mereu 50 de grade. Muntele Nebo trebuie văzut, este muntele de unde Dumnezeu i-a arătat lui Moise ţinuturile pe care i le dă în stăpânire. Râul Iordan este o atracţie puternică pentru creştini, veţi vedea unde s-a botezat Isus. Lângă graniţa cu Siria se află Um Qais, un alt oraş roman, mai mic decât Jerash, aşezat pe un vârf de deal, care reuşeşte să transpună vizitatorului cu 2000 de ani în urmă, mai ales că locuitorii din satul învecinat încă sunt îmbrăcaţi ca în acele timpuri străvechi.

Wadi Rum, situat la circa 50 km de Aqaba, este un deşert pietros, cu înălţimi ce depăşesc 1700m şi care uimeşte vizitatorul prin peisajele sale spectaculoase, prin stâncile sale cu forme ciudate ce par create de o mână de artist, dar care sunt doar opera naturii. Jabal Rum este cel de-al doilea munte din Iordania ca înălţime (1754m), unde se poate practica alpinismul. Tot aici, în deşert, a fost turnat prestigiosul film ?Lawrence of Arabia?.



6. CUBA. Când pronunţi Cuba, trebuie să ştii că este cea mai mare insulă din Caraibe, înzestrată cu un peisaj spectaculos, cu multe vestigii culturale, dar şi cu unele dintre cele mai renumite plaje din lume, ce dezvăluie kilometri de nisip alb şi fin scăldat de ape cristaline şi calde. O ţară istorică, cu oraşe ? muzeu - Havana & Trinidad, intrate în patrimomiul Unesco, dar şi o ţară exotică, cu unul dintre cele mai frumoase peisaje din Caraibe, cu lanţuri muntoase, văi adânci sau câmpii fertile, bogate în tutun şi cafea. Nimeni nu poate cuprinde în cuvinte atmosfera autentică, muzica şi optimismul oamenilor, istoria romului şi mestesugul trabucului.

Havana a fost declarată monument UNESCO datorită palatelor minunate, a catedralelor impozante, precum şi a bogăţiei istorice şi spirituale ale muzeelor. Havana mai este şi locul pe care Ernest Hemingway l-a ales pentru a-şi petrece o parte din viaţă şi care, inspirat de frumuseţea mării, a scris ?Bătrânul şi Marea?.



7. CAP VERDE. Republica Capului Verde, ?Perla Oceanului Atlantic?, se situează la 450 km vest de coasta Africii. Peisajul exotic, ţinuturile nedescoperite de turişti, climatul excelent, plajele însorite, apa cristalină, flora şi fauna bogată încântă orice turist ajuns în acest mic paradis. Arhipelagul este alcătuit din zece insule care se împart în două grupuri. Insulele din nord, grupa Barlavento, sunt următoarele: Santo Antao, Boa Vista, Sai Nicolao, Sao Vicente, Sal, Santa Luiza. Insulele din sud: Sao Tiago, Fogo, Maio şi Brava alcătuiesc grupa Sotavento. Majoritatea insulelor în general sunt muntoase. Nisipul purtat de vânturile înalte au format pe toate insulele, mai ales pe cele nordice, nişte formaţiuni de stânci spectaculoase. Insula Fogo se mândreşte chiar şi cu un vulcan activ. Insula Sal: Cele două oraşe importante ale insulei sunt Espargos, capitala, şi centrul turistic Santa Marina. Insula Santiago: este insula principală şi ?casa? capitalei Praia. Oraşul este centrul unei platforme stâncoase cunoscută sub numele de Plato.

Insula Cidade Velha: cel mai vechi oraş al Republicii Capului Verde, Cidade Velha, a câştigat statutul Unesco World Heritage ca prima aşezare europeană de la tropice. Cu o istorie fascinantă (invazia de piraţi, vizita distrugătoare din 1693 a lui Sir Francis Drake), pe insulă au mai rămas ruinele catedralei construite in 1693 şi stâlpul infamiei din oraşul vechi.



8. MALDIVE, sau ?Paradisul Albastru?, este un ?miriapod rasturnat? pe o suprafaţă de circa 500 kmp. Apare ca un puzzle de coral din peste 1000 de insule de diferite dimensiuni, înconjurate de ape limpezi de culoarea turcoazului. Palmieri exotici umbresc plajele cu nisip foarte fin. Distanţele sunt foarte mici, oferind şansa de a face plimbări cu barca de la o insulă la alta sau de a locui pe rând pe mai multe insule. Văzute de sus, ele apar ca nişte mărgele verzi, plutind pe o mare de turcoaz. Cultura arhipelagului este strâns legată de geografia locului şi apropierea de vechile imperii din India şi Sri Lanka. Numele vine din perioada budistă, iar unele denumiri administrative au fost împrumutate din vechea organizare din Sri Lanka. Maldivele au cea mai mică altitudine din lume (înălţimea maximă este de 2,4 metri). Aici nu aveţi cum să vă plictisiţi: puteţi merge la pescuit atât noaptea cât şi ziua, la un safari cu delfini sau în excursie pe insulele din împrejurimi. Dacă vă plac sporturile, puteţi practica volei, tenis, badminton, tenis de masă şi sporturi de apă: windsurfing, plimbări cu hidrobicicleta, snorkeling şi ski nautic. În cadrul complexului vă puteţi relaxa la saună, la sala de gimnastică, jucând biliard sau dansând până târziu în noapte la discotecă.

Insulele Maldive au fost intens afectate de valurile tsunami din 2004. Potrivit unui studiu geologic, o parte din atoli au devenit mai înalţi ca urmare a impactului puternic cu valurile distrugătoare. Guvernul din Insulele Maldive pare să fie perfect conştient că păstrarea unui mediu înconjurător păzit de poluare şi de distrugere reprezintă o garanţie pentru continuitatea vieţii şi activităţii pe acest tărâm paradisiac. De aceea, au fost demarate mai multe campanii de protejare a mediului, sub sloganul ?Gândeşte global, acţionează local pentru mediu!? Una dintre măsurile luate se referă la exploatarea nesăbuită a coralilor, drept pentru care, în multe zone, extragerea lor a fost interzisă. De asemenea, a fost interzisă uciderea unor specii de broaşte ţestoase, iar turiştii sunt rugaţi să nu cumpere obiecte făcute din carapacea lor. Este interzis să pleci de pe insulă cu scoici sau chiar şi nisip de pe plajele insulelor. Cea pe care se află capitala Male a fost încercuită cu diguri, o măsură de protecţie pentru a reduce riscurile presupuse de schimbările climatice şi de creşterea nivelului mării. De altfel, protecţia mediului înconjurător a devenit materie de studiu încă din şcoala generală. Efectele sunt vizibile pentru toţi turiştii care ajung acolo. Nu o dată, autorităţile (dar şi localnicii) au primit mulţumiri şi felicitări pentru curăţenia exemplară şi pentru modul în care este înţeleasă şi pusă în practică protecţia mediului.



9. THAILANDA este divizata în patru zone dinstincte: nordul muntos, câmpiile fertile din centru, platoul semi-arid din nord-est şi peninsula din sud, distinsă de multele sale plaje tropicale şi insule. În mijlocul dinamicii creşterii turistice, capitala Bangkok reuşeşte miraculos să-şi păstreze moştenirea culturală până la un anumit punct. Monumentele şi peisajele din Bangkok întrunesc eforturile artistice şi culturale ale naţiunii: acoperişurile înalte şi strălucirea turlelor Marelui Palat şi templele oraşului ? Templul lui Buddha de Smarald sau Templul Apusului. Rânduri de călugari îmbrăcaţi în robe de şofron, făcându-şi şirul de pomană de dimineaţă, de exemplu, prezintă o imagine nealterată a trecerii timpului. Chiang Mai este un oraş cu o binecuvântat de o frumuseţe naturală maiestuoasă. Împreună cu numeroasele temple antice şi clasice, natura şi-a adăugat propriile lucrări maiestuoase pentru a compune o simfonie ce atrage atât turiştii din ţară, cât şi din străinătate, astfel încât ei să revină mereu.

Insula Phuket este o insulă mare în Oceanul Indian la 867 km de Bangkok. Este unica insulă cu statut provincial şi a fost şi centrul regional datorită istoriei sale bogate. Este cunoscută şi sub denumirea de Perla Andaman - acest nume este derivat din gloria şi bunăstarea sa, provenită din producţia de metale pretioase, care datează de peste 500 de ani. Azi este o atracţie turistică majoră. Apele înconjurătoare conţin o viaţă marină variată şi oraşul este cunoscut pentru arhitectura sa Sino-Portuguese.



10. MEXIC

Ciudad de Mexico, capitala Republicii Mexicane, este un oraş plin de viaţă, care găzduieşte peste nouă milioane de locuitori şi reprezintă o destinaţie fantastică pentru o vacanţă aparte. Citadela latină a fost iniţial o aşezare aztecă, ?Tenochtitlan?, un punct principal de interes pentru Imperul Aztec. Rămăşiţele acestei civilizaţii pot fi văzute în partea de sud a oraşului, unde un sistem de canale stă dovadă a existenţei unei societăţi magnifice. La Ciudad de Mexico mai poţi vizita Piaţa Constituţiei ? Zocalo, Avenida de Los Insurgentes ? unul dintre cele mai lungi bulevarde din lume, Parcul Chapultepec, Muzeul Naţional de Antropologie, Palatul Naţional şi Casa Leon Troţki. Taxco este un vechi centru colonial, renumit pentru obiectele din argint. Cele mai importante repere ale oraşului sunt biserica Santa Prisca şi Plaza Borda, piaţa centrală, care a luat numele minerului ce a finanţat construcţia bisericii. Teotihuacan ? ?Locul unde muritorii devin zei? este oraşul cel mai mare din epoca precolumbiană din America. Declarat monument UNESCO în anul 1987, situl este dominat de Piramida Soarelui, Piramida Lunii şi Piramida lui Quetzalcóatl (Şarpele cu Pene). O vizită ideală continuă la Bazilica Fecioarei din Guadalupe, sfânta patroană a Mexicului.

Oraşul Puebla, supranumit oraşul îngerilor, este situat în apropierea vulcanilor cu renume mondial Popocatepetl (5500 m) şi Ixtaccihuatl (5210 m). Oaxaca este un încântător oraş colonial inclus în lista patrimoniului protejat de UNESCO, situat într-o vale înconjurată de munţi. În apropiere pot fi vizitate ruinele oraşului Monte Albán - capitala civilizaţiei zapotece şi unul dintre primele oraşe din America Centrală (sec. VI î.Hr.).



GALERIE FOTO INEDITĂ

Ella Moroiu, Antena3.ro

×
Parteneri
Razie de amploare în Bucureşti şi Ilfov: peste 720 de amenzi
x close