Antena 3 CNN Actualitate Tradiţii de Paşte. Cum petrec românii sărbătoarea Învierii Domnului

Tradiţii de Paşte. Cum petrec românii sărbătoarea Învierii Domnului

Tradiţii de Paşte. Cum petrec românii sărbătoarea Învierii Domnului
Sursa foto: traditii de paste
19 Apr 2009   •   10:04

Zeci de tradiţii şi obiceiuri definesc spiritul românesc. Mai ales de sărbători. În zilele de Paşti, în fiecare zonă din ţară românii reînvie obiceiuri specifice, moştenite de la bătrâni.

În Bucovina, în noaptea de Paşte, există obiceiul aprinderii ?focurilor de veghe". Pe dealuri şi coline sunt aprinse focuri puternice care ard toată noaptea. În jurul lor, se adună sătenii care povestesc întâmplări din viaţa lui Iisus, iar tinerii sar pe deasupra focului, pentru a îndepărta duhurile rele. Tot în Bucovina, se obişnuieşte ca, în noaptea de Înviere, fetele să meargă în clopotniţa bisericii din sat şi să spele limba clopotului cu ?apa neîncepută". Apa neîncepută presupune ca persoana care a scos-o din fântână sa nu vorbească până când apa va fi folosită la spălatul clopotului. Apoi, în zorii zilei de Paşte, fetele se spală cu această apă pentru a fi frumoase tot anul.

În tara Moţilor, în noaptea de Paşte, toaca de la biserică este dusă în cimitir, unde trebuie să fie păzită de catre feciorii din sat. Dacă nu reusesc să o pastreze în siguranţă şi este furată, paznicii care au dat greş vor oferi, a doua zi, o masă bogată. Dacă aceia care au încercat să fure toaca nu au reuşit, ei vor fi gazdele ospăţului.

În Banat, în dimineaţa zilei de Paşte, copiii se spală pe faţă cu apă proaspată de la fântână în care s-au pus un ou roşu şi fire de iarbă verde.

Tot în Banat, dar şi în Muntenia, există obiceiul ca tinerele fete să păstreze în casă lumânarea aprinsă în noaptea de înviere. Lumânarea respectivă este apoi aprinsă pentru câteva momente, atunci când are loc un eveniment fericit. Cine urmează datina, se spune că are noroc şi este bine văzut de cei din jur.

În regiunea Sibiului, există obiceiul ca de Paşte să fie împodobit un pom de dimensiuni reduse, un arbust, asemănător cu cel de Crăciun. Doar că, de data aceasta, în locul globurilor se agaţă ouă vopsite, golite de conţinut. Pomul se păstrează ca şi podoabă a casei.

În Maramureş, tradiţia spune că în prima zi de Paşte, e bine ca prima persoană care îţi intră în casă să fie un bărbat. Altfel, va fi discordie în casă în acel an. Dimineaţa devreme, copiii merg la prieteni şi la vecini să anunţe Învierea Domnului, iar gazda îi întâmpină cu ouă încondeiate.

Antena 3

×
Parteneri
Avertizare meteo imediată cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii!
x close