Antena 3 CNN Actualitate Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi pentru a avea parte de sănătate și belșug tot anul

Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi pentru a avea parte de sănătate și belșug tot anul

În prima zi de Paște, românii din mai multe zone ale țării respectă o serie de tradiţii și obiceiuri, unele fiind moștenite din generație în generație.

Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi pentru a avea parte de sănătate și belșug tot anul
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Mai 2024   •   12:00

În noaptea de sâmbătă spre duminică, preoții oficiază slujba Învierii, moment în care se sfințesc și bucatele aduse de credincioși.

Potrivit tradiției, oamenii merg la biserică îmbrăcați în haine noi, obicei care simbolizează curățarea trupului, pe lângă cea a sufletului.

De asemenea, potrivit credinței populare, cei care merg la biserică în noaptea de Înviere vor avea parte tot anul de bucurii și noroc.

Lumânarea aprinsă la slujba de Înviere nu trebuie să fie aruncată, ci trebuie să fie păstrată întreg anul, astfel încât să fie aprinsă în momente de cumpănă. 

Se mai crede că cine rămâne treaz în noaptea din Duminica Paștelui este răsplătit de Dumnezeu cu împlinirea dorințelor.

Până la Înălțare, oamenii se salută spunând "Hristos a Înviat!" şi răspund "Adevărat a Înviat!".

Tradiții și obiceiuri în prima zi de Paște

"Există credinţa că acum se deschid porţile Raiului şi rămân aşa timp de șapte zile, până în Duminica Tomei. De aceea, în biserică sunt scoase uşile împărăteşti ale altarului, care stau aşezate deoparte întreaga Săptămână Luminată", se menționează în Dicționarul de simboluri și credințe tradiționale românești.

Totodată, se crede că cine moare în ziua de Paște ajunge direct în Rai, iar cine se naște în această zi va fi norocos toată viața.

În unele zone din țară, oamenii se spală pe față cu apa în care au pus un ou roșu și o monedă de argint. Cel ce se spală cu această apă va fi sănătos și va avea noroc la bani tot anul.

Se mai spune că puii care ies din ouă în ziua de Paște vor trăi puțin, notează sursa citată.

De asemenea, potrivit credinței populare, cei care se îmbrățișează în ziua de Paște se vor întâlni și pe lumea cealaltă.

Totodată, după ce s-au rugat și au luat anafură, oamenii din mai multe zone ale țării mănâncă un ou și o bucățică de pește, crezând că vor fi sănătoși și vor fi sprinteni ca peștele.

Mai mult, când se întorc de la slujba de Înviere, oamenii rup de pe câmp iarbă, pe care o aduc acasă și o pun pe pragul de la intrare, unde va rămâne timp de trei zile. 

Cei care respectă această tradiție cred că astfel vor fi feriți de boli până la Paștele următor.

×
Parteneri
Florian Coldea, pus sub control judiciar cu cauţiune de 500.000 lei
x close