x close

Traian Băsescu, despre discuţiile purtate la Consiliul European. "Partenerul principal al UE este NATO"

de D.D.    |    20 Dec 2013   •   17:38

Preşedintele Traian Băsescu  a susţinut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. Şeful statului a prezentat un rezumat al discuţiilor purtate la Consiliul European la care a reprezentat România.

Traian Băsescu a declarat că  "s-a stabilit că partenerul principal al Uniunii Europene în privinţa securităţii şi în privinţa apărării este NATO".

Iată cele mai importante declaraţii ale lui Traian Băsescu:

- Aşa numitul Consiliu European de iarnă a avut o agendă importantă: politica de securitate şi apărare comună, politicile europene economice şi de ocupare, extinderea UE, energia , problema migraţiei în regiunea Mării Mediterane

- Consiliul a stabilit o perspectiva strategică în vederea modificării politicii de apărare.

- La începutul lucrărilor a participat secretarul general NATO.

- S-a subliniat că partenerul principal al UE este NATO.

- În ceea ce priveste adaptarea răspunsului UE la situaţii de criză externă, discuţiile s-au concentrat pe misiunile UE militare şi civile în afara UE.

- Consiliul Europei a luat decizia de înfiinţare la Bucureşti a unui oficiu pentru combaterea securităţii cibernetice. Am propus ca acest oficiu a cărui înfiinţare s-a semnat la Bucureşti pe 15 noiembrie să devină o agenţie a UE cu sediul la Bucureşti.

Preşedintele Băsescu susţine că Marea Neagră trebuie inclusă în strategia de securitate maritimă a UE

- În perioada 2014-2015, la nivelul UE,  trebuie să avem o anumită dotare cu avioane fără pilot

- O altă prioritate pentru 2014-2015 este constituirea unei flote pentru avioanele în aer. Este vorba de avioanele de luptă şi aici România este foarte interesată, având în vedere avioanele F-16 cu care trebuie să ne dotăm.

Băsescu a susţinut în Consiliul European necesitatea semnării în august a Acordului de asociere de către Republica Moldova


 

Citeşte mai multe despre:

Traian Basescu Palatul Cotroceni
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati