Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu, despre discuţiile purtate la Consiliul European. "Partenerul principal al UE este NATO"

Traian Băsescu, despre discuţiile purtate la Consiliul European. "Partenerul principal al UE este NATO"

Traian Băsescu, despre discuţiile purtate la Consiliul European. "Partenerul principal al UE este NATO"
Sursa foto: Foto: Facebook
20 Dec 2013   •   17:38

Preşedintele Traian Băsescu  a susţinut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. Şeful statului a prezentat un rezumat al discuţiilor purtate la Consiliul European la care a reprezentat România.

Traian Băsescu a declarat că  "s-a stabilit că partenerul principal al Uniunii Europene în privinţa securităţii şi în privinţa apărării este NATO".

Iată cele mai importante declaraţii ale lui Traian Băsescu:

- Aşa numitul Consiliu European de iarnă a avut o agendă importantă: politica de securitate şi apărare comună, politicile europene economice şi de ocupare, extinderea UE, energia , problema migraţiei în regiunea Mării Mediterane

- Consiliul a stabilit o perspectiva strategică în vederea modificării politicii de apărare.

- La începutul lucrărilor a participat secretarul general NATO.

- S-a subliniat că partenerul principal al UE este NATO.

- În ceea ce priveste adaptarea răspunsului UE la situaţii de criză externă, discuţiile s-au concentrat pe misiunile UE militare şi civile în afara UE.

- Consiliul Europei a luat decizia de înfiinţare la Bucureşti a unui oficiu pentru combaterea securităţii cibernetice. Am propus ca acest oficiu a cărui înfiinţare s-a semnat la Bucureşti pe 15 noiembrie să devină o agenţie a UE cu sediul la Bucureşti.

Preşedintele Băsescu susţine că Marea Neagră trebuie inclusă în strategia de securitate maritimă a UE

- În perioada 2014-2015, la nivelul UE,  trebuie să avem o anumită dotare cu avioane fără pilot

- O altă prioritate pentru 2014-2015 este constituirea unei flote pentru avioanele în aer. Este vorba de avioanele de luptă şi aici România este foarte interesată, având în vedere avioanele F-16 cu care trebuie să ne dotăm.

Băsescu a susţinut în Consiliul European necesitatea semnării în august a Acordului de asociere de către Republica Moldova


 

×
Subiecte în articol: Palatul Cotroceni
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close