Antena 3 CNN Actualitate Transportul minerilor în toate carierele Complexului Energetic Oltenia, oprit în urma controalelor ITM

Transportul minerilor în toate carierele Complexului Energetic Oltenia, oprit în urma controalelor ITM

În urma controalelor efectuate de inspectorii de muncă la Complexul Energetic Oltenia, transportul persoanelor a fost sistat pentru toate carierele miniere.

de Mia Lungu    |    24 Ian 2023   •   10:08

În urma controalelor dispuse de către Inspectorul General de Stat al Inspecției Muncii, Dantes Nicolae Bratu, și efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul ITM Gorj, a fost sistată activitatea de transport persoane în toate carierele miniere ale Complexului Energetic Oltenia.

Măsura a fost instituită începând cu data de 23 ianuarie a.c., până la punerea în conformitate cu cerințele de securitate, conform pericolelor identificate și a riscurilor evaluate de inspectorii de muncă.

Mai exact, mașinile care îi duceau pe mineri la carieră nu mai pot fi folosite, pana nu se edifică dacă ele sunt în regulă.

Citește și: Grevă la CE Oltenia: Minerii refuză să mai intre în cariera Jilț Sud, după ce colegii lor au murit în accidentul de muncă

Ministrul Energiei a cerut noi demiteri de la conducerea CE Oltenia, după accidentul în care au murit trei mineri

Virgil Popescu spune că activitatea de protecție a muncii în Complexul Energetic Oltenia (CEO) a existat doar formal. Acesta a solicitat schimbarea coordonatorului responsabil de protecția muncii a CEO și directorului responsabil de achiziții.

"Raportul preliminar va fi trimis CE Oltenia. Practic, responsabilităţile în cadrul tragediei de la Jilţ Sud sunt în curs de anchetare. Noi nu facem anchetare penală. Vreau să subliniez această diferenţa între această anchetă penală şi administrativă", a spus ministrul.

"În urma raportului preliminar aş vrea să vă prezint concluziile. Voi solicita Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia eliberarea din funcţie a directorului general, respectiv a domnului Daniel Burlan şi Marius Negru.

Punerea în pericol a vieţilor unor angajaţi este inacceptabilă. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat la CE Oltenia şi folosirea unor maşini vechi de 40 de ani este inadmisibilă. Gradul de uzură este conform duratei", a spus Popescu.

Corpul de Control trimis de ministrul Energiei a identificat că existau mașini de transport persoane disponibile și nu trebuia folosit vehiculul implicat în accident.

Cei care au decis să fie folosită acea mașină, trebuie destituiți, spune Virgil Popoescu. Acesta apreciază că a fost o gravă eroare de management. Șeful de carieră trebuie schimbat, spune el.

Ministrul Energiei a mai solicitat conducerii CEO un plan de măsuri, în maxim 15 zile, pentru personal, mai exact echipament și transport în siguranță pentru mineri, și drumuri de acces conforme.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close