Antena 3 CNN Actualitate Tratamentul cu anticorpi monoclonali ar putea fi folosit și în România

Tratamentul cu anticorpi monoclonali ar putea fi folosit și în România

Guvernul ia în calcul să folosească anticorpii monoclonali în terapia pentru COVID-19.

Tratamentul cu anticorpi monoclonali ar putea fi folosit și în România
Sursa foto: Getty Images
de Adelina Miron    |    29 Sep 2021   •   16:50

România se află printre cele 18 state care au semnat prin intermediul Comisiei Europene un contract de achiziție pentru acest tratament, solicitat de mult timp de medici, inclusiv de cei de la Spitalul Matei Balș.

Folosirea anticorpilor monoclonali este în curs de revizuire de către Agenția Europeană a Medicamentului. 

Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Fuzionează cu proteina Spike și astfel blochează atașarea virusului la celulele umane.

Citește și: Top trei medicamente eficiente împotriva COVID-19 care lipsesc din România

Profesorul universitar doctor Carmen Dorobăț spunea într-o intervenție la Antena 3, pe 20 septembrie, că anticorpii monoclonali, Favipiravirul și Arbidolul sunt medicamente excelente în tratarea COVID-19:

„Injectăm direct anticorpii, blocăm receptorul și în acest fel dinamica virală este aproape de zero, este mult diminuată. Ca urmare, nu văd cum un medic poate și nu vrea, sau poate să pună o problemă financiară când este cazul de mai multe vieți.

Anticorpii monoclonali în primul rând, iar pentru forme de pre terapie intensivă, Remdesivirul își are rolul lui, iar pentru Favipiravir și Arbidol, formele ușoare și medii, pentru a nu ajunge în spital.

Am avut rezultate foarte bune (n.r. cu Favipiravir și Arbidol).”

Și doctorul Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina, susține folosirea anticorpilor monoclonali pentru tratarea COVID-19:

„Favipiravir, ca și anticorpii monoclonali, este extrem de eficient administrat în primele trei zile, de preferință chiar în momentul în care iese PCR pozitiv.

Cu cât este administrat mai devreme cu atât eficacitatea este mult mai mare. Desigur, anticorpi monoclonali ar fi ideal să-i avem.”
 

 

×
Subiecte în articol: COVID-19 tratament anticorpi
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close