Antena 3 CNN Actualitate Cele trei condiții ale Austriei pentru a accepta România în Schengen cu aeroporturile. Karner: "Dacă sunt îndeplinite, suntem de acord cu Air Schengen"

Cele trei condiții ale Austriei pentru a accepta România în Schengen cu aeroporturile. Karner: "Dacă sunt îndeplinite, suntem de acord cu Air Schengen"

Ministerul austriac de Interne a transmis care sunt condițiile Austriei pentru a accepta România în Schengen, însă doar pentru transportul pe cale aeriană. 

Cele trei condiții ale Austriei pentru a accepta România în Schengen cu aeroporturile. Karner: "Dacă sunt îndeplinite, suntem de acord cu Air Schengen"
Sursa foto: Hepta | DPA Images / Hans Klaus Techt
de Milena Niță    |    10 Dec 2023   •   15:57

Austria a formulat trei condiții pentru a ridica controalele pentru România la frontierele aeriene, frontierele terestre fiind un subiect separat, potrivit digi24.ro.

1. Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. 

Prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene - n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată şi trebuie crescut "substanțial" sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române. 

Citeşte şiSurse: Austria, de acord ca România să intre în Schengen cu aeroporturile

2. Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria. 

3. "Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria" - este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne. 

"Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, Austria poate fi de acord cu (primirea României în) Air Schengen" (pentru spațiul aerian - n.r.), se mai arată în răspunsul de la Viena. 

Surse: Austria, de acord ca România să intre în Schengen cu aeroporturile

Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit presei de la Viena, care citează surse din Ministerul de Interne, România ar putea să scape de controalele pe aeroporturi dacă țara noastră și Comisia Europeană vor accepta o serie de cereri.

Un anunț oficial urmează să fie făcut săptămâna viitoare, atunci când ministrul austriac Gerhard Karner va participa la un summit în Slovenia, alături de omologul său român, Cătălin Predoiu. 

Potrivit presei austriece, ministrul de Interne Gerhard Karner ar putea fi de acord cu eliminarea controalelor în traficul aerian, însă granițele terestre și-ar păstra statutul actual.

Astfel, România și Bulgaria nu ar deveni oficial membre Schengen, ceea ce înseamnă că pentru transportatorii rutieri de marfă nu va exista nicio îmbunătățire a situației.

Informațiile din presa de la Viena vin la doar câteva zile după ce Austria s-a opus din nou ferm aderării României și Bulgariei la Schengen.

×
Subiecte în articol: Austria Schengen Gerhard Karner
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close