Antena 3 CNN Actualitate Uciderea primului urs din România monitorizat prin satelit, încadrată la braconaj. Administratorul fondului de vânătoare a uitat să anunţe poliţia

Uciderea primului urs din România monitorizat prin satelit, încadrată la braconaj. Administratorul fondului de vânătoare a uitat să anunţe poliţia

Uciderea primului urs din România monitorizat prin satelit, încadrată la braconaj. Administratorul fondului de vânătoare a uitat să anunţe poliţia
Sursa foto: Foto: Facebook
de M.Z.    |    06 Sep 2012   •   20:05

În loc să fie vedeta unui studiu, singurul urs din România urmărit prin satelit a ajuns ţinta braconierilor. Animalul a fost găsit împuşcat în pădure, iar ucigaşii, speriaţi, au abandonat trofeul de 40.000 de euro şi au fugit. Poliţiştii sunt acum pe urmele lor.

Braconierii s-au gândit că ursul valorează mai mult mort decât viu, însă n-au luat în calcul faptul că exemplarul era monitorizat prin GPS.

Doi ani trebuia să dureze monitorizarea, care era parte a unui program pe bani europeni. Ursul cu GPS din România a rezistat doar trei săptămâni. Nici măcar n-a apucat să primească un nume.

Animalul era tânăr, avea 6-8 ani, şi se mişca destul de bine.



Din 30 august, cei care îl monitorizau nu au mai primit însă informaţii. Aşa că doi specialişti ai fundaţiei s-au dus la Fondul de Vânătoare Botiza, în Maramureş.

"Când au întors ursul au văzut urma glonţului şi au văzut balta de sânge de sub urs. Raportul DSV oficial spune că a găsit şi gaura de intrare, şi gaura de ieşire a glonţului. Dacă găseşti glonţul este mult mai uşor să dai de braconier", susţine Csibi Mogor, director de program WWF.

Deocamdată, nimeni nu se grăbeşte să-i dea de urmă. Odată ce a aflat de moartea ursului, administratorul fondului de vânătoare a uitat să anunţe şi poliţia. După o săptămână fapta a fost încadrată la braconaj.

Ursul avea o înălţime de doi metri, 150 de kilograme şi trăia în mediul lui natural, însă nu a fost de ajuns ca să rămână în viaţă.





×
Subiecte în articol: urs braconieri
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close