Antena 3 CNN Actualitate Primul urs din România monitorizat prin satelit de către WWF a fost braconat în Maramureş

Primul urs din România monitorizat prin satelit de către WWF a fost braconat în Maramureş

Primul urs din România monitorizat prin satelit de către WWF a fost braconat în Maramureş
de M.T.    |    05 Sep 2012   •   13:37

Ursul monitorizat prin satelit de către WWF (World Wide Fund for Nature) în Maramureş a fost găsit mort, pe raza Fondului de Vânătoare Botiza, care este gestionat de o asociaţie recent înfiinţată.

Conform buletinului de analiză emis de către Direcţia Sanitar-Veterinară Maramureş şi citat de site-ul romania.panda.org, ursul a fost împuşcat, deşi asociaţia nu avea cotă de vânătoare pentru specia urs brun în acest an.

„Acest urs împuşcat este victima unui sistem bolnav şi corupt de gestionare a carnivorelor mari din ţara noastră. Acest nefast eveniment trebuie să fie un semnal mare de alarmă pentru noi, pentru autorităţile şi organismele responsabile de gestionarea populaţiilor de urs brun din ţara noastră, dar şi pentru Comisia Europeană, având în vedere valoarea şi importanţa speciei pentru ecosistemele forestiere din România dar şi din Europa”, a precizat Cristian-Remus Papp, coordonatorul proiectului Graniţe deschise pentru urşi în Carpaţii României şi Ucrainei.

Ursul împuşcat (un mascul de aproximativ 6-8 ani, care cântărea 150 kg şi măsura aproximativ 2 metri în lungime) era primul exemplar capturat de către WWF în scopul montării unui colar GPS GSM, parte a proiectului Graniţe deschise pentru urşi în Carpaţii României şi Ucrainei.

Ursul a fost capturat în luna iunie, în raza ocolului silvic Strambu Băiuţ şi ar fi trebuit să contribuie la urmărirea traseului şi identificarea habitatelor favorabile utilizate de urşii din regiune, primind numele de cod WWF11621.

Recent, alte două exemplare de urs brun au fost capturate de către specialiştii organizaţiei şi sunt monitorizaţi prin satelit.

Implementat în perioada 2012-2014, proiectul Graniţe deschise pentru urşi în Carpaţii României şi Ucrainei este finanțat de cãtre Uniunea Europeanã, în cadrul Programului Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalierã Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013.

Antena 3 a fost partener media al campaniilor "Salvati padurile virgine" si "Earth Hour", initiate si coordonate de WWF si WWF Romania.

×
Subiecte în articol: braconaj Maramureș România Ucraina
Parteneri
Razie de amploare în Bucureşti şi Ilfov: peste 720 de amenzi
x close