Antena 3 CNN Actualitate Ucraina anunță primii morți după atacul rus asupra centralei nucleare de la Zaporojie

Ucraina anunță primii morți după atacul rus asupra centralei nucleare de la Zaporojie

Mai mulți oameni au fost uciși sau răniți în focul care a izbucnit după ce trupele ruse au bombardat centrala nucleară de la Zaporojie.

Ucraina anunță primii morți după atacul rus asupra centralei nucleare de la Zaporojie
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    04 Mar 2022   •   15:23

Informația a fost comunicată Ministerul de Externe din Ucraina, care nu a precizat exact numărul celor decedați, relatează BBC.

Inițial, serviciile de urgență ucrainene au comunicat că incendiul nu s-a soldat cu victime.

Potrivit unei declarații postate pe Facebook de ministerul de la Kiev, angajații centralei monitorizează activitatea reactorului pentru a se asigura că acesta funcționează în siguranță, iar nivelul de radiații este în prezent normal.

[UA, ENG below] МЗС України рішуче засуджує обстріл та захоплення окупаційними збройними силами РФ майданчика...

Publicată de Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine pe Vineri, 4 martie 2022

Sursa citată avertizează însă că, dacă sistemul de răcire a combustibilului nuclear din interiorul reactorului este perturbat, s-ar putea produce o avarie radiologică de proporții. 

"Mii de oameni - inclusiv civili care sunt acum în imposibilitatea de a pleca din zonă din cauza bombardamentelor și luptelor - ar fi afectați", se spune în declarația ministerului ucrainean, care acuză Rusia că în mod conștient a întreprins un atac armat asupra unei centrale nucleare, act care încalcă "toate acordurile cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică".

Ministerul de la Kiev a mai cerut comunității internaționale ajutor pentru a determina trupele ruse să părăsească zona, în vederea asigurării locației.

×
Subiecte în articol: Zaporojie morti incendiu
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close