Antena 3 CNN Actualitate CNN: Centrala nucleară Zaporojie a luat foc după ce a fost bombardată de ruși

CNN: Centrala nucleară Zaporojie a luat foc după ce a fost bombardată de ruși

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina era în flăcări, astăzi dimineață.

CNN: Centrala nucleară Zaporojie a luat foc după ce a fost bombardată de ruși
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    04 Mar 2022   •   05:33

UPDATE ora 6:00: Luptele s-au oprit, pompierii pot interveni

Luptele au încetat în apropierea centralei nucleare Zaporojie și nivelurile radiațiilor sunt în prezent normale, iar incendiul declanșat în urma tirurilor efectuate de ruși a fost lichidat, a declarat Andrii Tuz, un purtător de cuvânt al centralei.

Potrivit acestuia, centrala nu a suferit daune critice.

În prezent, o singură unitate din șase este funcțională.

Tuz a confirmat însă că luptele au produs pagube.

"Mai multe echipamente tehnice au fost lovite", a spus el pentru CNN.

Serviciile de urgență ucrainene au comunicat ulterior că incendiul de la centrala nucleară nu s-a soldat cu victime.

Știrea inițială

Incendiul de la Zaporojie a fost confirmat de Dmitro Orlov, primarul orașului din apropiere, Energodar.

"O amenințare la adresa securității mondiale! Ca urmare a bombardamentelor necruțătoare efectuate de către inamic asupra clădirilor și reactoarelor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporojie este în flăcări", a postat el pe Facebook.

"Vă cer: opriți-vă imediat! Nu mai bombardați centrala nucleară Zaporojie", le-a transmis el rușilor într-un mesaj video.

Orlov a menționat că pompierii nu pot interveni.

"Centrala nucleară Zaporojie anunță existența unei amenințări la reactorul numărul 1. Incendiul continuă. Pompierii nu se pot apropia de locul incendiului", a arătat el, într-un nou mesaj.

Într-o postare anterioară, primarul semnalase lupte intense între ruși și apărătorii din Garda Națională ucraineană pe drumurile de acces către complexul nuclear.

În cel mai grav scenariu, avariile suferite de complexul nuclear ar putea provica întreruperea circuitului de răcire, care ar duce la topierea reactorului și, implicit, la eliberarea unei mari cantități de materie radioactivă în mediul înconjurător.

Ministru ucrainean: Rușii trag din toate direcțiile!

Orlov a spus că există victime, dar numărul acestora nu poate fi precizat cu exactitate în condițiile actuale.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut, și el, încetarea focului la Zaporojie, anunțând că rușii "trag din toate direcțiile".

"Rușii trebuie să înceteze imediat tirurile, să permită accesul pompierilor și instituirea unei zone de siguranță", a declarat ministrul.

Zaporojie este situată în sud-estul ucrainei, la vest de Donețk, orașul controlat de separatiștii pro-ruși încă de acum opt ani, de la invazia Crimeei.

Este cea mai mare centrală nucleară din Ucraina și furnizează aproximativ 20% din electricitatea țării. Aici se află șase din cele 15 reactoare nucleare de pe teritoriul ucrainean.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) transmitea, în jurul orei 4, ora României, că nu a constatat, pentru moment, creșteri ale nivelului radiațiilor la Zaporojie.

Agenția și-a pus în alertă Centrul pentru incidente și urgențe, din cauza "situației grave" de la Zaporojie.

AIEA a menționat că este în contact cu autoritățile ucrainene în legătură cu incendiul care se desfășoară la centrala electrică.

Președintele american Joe Biden a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în urma situației provocate de forțele ruse la centrala nucleară.

Casa Albă a comunicat că monitorizează situația.

Și premierul britanic Boris Johnson a discutat cu Volodimir Zelenski, în urma situației de la Zaporojie.

"Acțiunile nesăbuite ale lui (Vladimir Putin) pot să amenințe acum siguranța întregii Europe", se spune într-o declarație de la cabinetul premierului britanic.

Potrivit documentului, Johnson va căuta să determine convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

×
Subiecte în articol: Zaporojie centrala nucleara arme de foc
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close