Antena 3 Actualitate UDMR a suspendat protocolul cu PSD-ALDE, după scandalul crucilor acoperite cu saci de gunoi

UDMR a suspendat protocolul cu PSD-ALDE, după scandalul crucilor acoperite cu saci de gunoi

23 Mai 2019   •   12:43
UDMR a suspendat protocolul cu PSD-ALDE, după scandalul crucilor acoperite cu saci de gunoi
Sursa foto: Sursă foto: Facebook Marius Pascan

Update: UDMR a anunțat suspendarea protocolului cu Puterea. Anunțul a fost făcut public de președintele Uniunii, Kelemen Hunor și ale legătură cu audierea unui viceprimar UDMR în scandalul cimitirului din Valea Uzului.

"În această dimineață, Poliția din Bacău a efectuat percheziții la domiciliul viceprimarului din Sânmartin și la Primăria Sânmartin. Viceprimarul LÁSZLÓ Antal
a fost dus pentru audieri la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Harghita, în condițiile în care nu a fost nimeni tras la răspundere până acum pentru distrugerea și profanarea mormintelor soldaților maghiari din cimitirul din Valea Uzului, respectiv pentru incitare la ură interetnică. La fel, autoritățile nu s-au sesizat din oficiu nici în legătură cu abuzul primarului din Dărmănești, care a contribuit la escaladarea evenimentelor.

Contextul juridic este extrem de clar: executarea lucrărilor de construcții ilegale pe mormintele ostașilor căzuți în Valea Uzului întrunește elementele infracțiunii de profanare de morminte, prevăzută în art. 383 a Codului Penal, iar acțiunile de provocare ulterioare reprezintă incitarea la ură și discriminare conform art. 369 al Codul Penal. Crucile din beton construite de administrația locală Dărmănești fără autorizație, din bani publici și pe suprafața
altei localități, sunt un abuz în serviciu flagrant. 

În pofida solicitării noastre ferme, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației, deși acest lucru este datoria autorităților și a coaliției PSD-ALDE. 

Guvernul trebuie să oprească practicarea dublei măsuri de către organele și instituțiile publice implicate, care tratează în mod repetat etnicii maghiari din Transilvania ca cetățeni de rangul doi.

Considerăm atitudinea Guvernului ca fiind inacceptabilă atât din punct de vedere etnic, moral, cât și politic.
 
Solicităm Guvernului să înlăture construcțiile amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului și să demareze cercetările din oficiu privind abuzurile primarului din Dărmănești și ale celorlalți autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor.

Luând toate acestea în considerare, începând de astăzi UDMR nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect", se arată într-o declarație a președintelui UDMR, Kelemen Hunor.

Citește ȘI Descinderi în dosarul crucilor acoperite de saci. Viceprimar UDMR, săltat de poliție după scandal

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close