Antena 3 CNN Actualitate UE anunţă un acord preliminar cu state est-europene, inclusiv România, privind cerealele ucrainene

UE anunţă un acord preliminar cu state est-europene, inclusiv România, privind cerealele ucrainene

Comisia Europeană a ajuns la un acord de principiu cu state central și est-europene, inclusiv cu România, pentru protejarea intereselor fermierilor, dar și pentru tranzitul produselor agricole ucrainene.

UE anunţă un acord preliminar cu state est-europene, inclusiv România, privind cerealele ucrainene
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Apr 2023   •   21:07

Comisia Europeană a încheiat un acord preliminar cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia cu privire la produsele agricole.

Prin acest acord, am răspuns preocupărilor exprimate atât de către fermierii din statele membre ale UE, cât și de către Ucraina.

"Principalele elemente ale acordului, convenite şi cu Ucraina, sunt: retragerea măsurilor unilaterale aplicate de Polonia, Slovacia, Bulgaria şi Ungaria. Vor fi măsuri excepţionale de protecţie pentru patru produse: grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui.

Va exista un pachet de susţinere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi din cinci state membre UE", a declarat Valdis Dombrovskis.

Citește și: Petre Daea, despre criza cerealelor: "Se va lua o măsură în favoarea fermierilor români"

"Salut acordul de principiu privind tranzitul a patru tipuri de cereale şi seminţe ucrainene. Este un acord care garantează atât capacitatea Ucrainei de a efectua exporturi, pentru a continua să ofere alimente în lume, cât şi existenţa fermierilor noştri", a reacţionat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță trei tipuri noi de vouchere pentru români
x close