Antena 3 CNN Actualitate Un primar din Arad, arestat pentru o mită de 11.000 de euro

Un primar din Arad, arestat pentru o mită de 11.000 de euro

Un primar din Arad, arestat pentru o mită de 11.000 de euro
Sursa foto: Foto: hellenicleaders.co
de M.Z.    |    13 Iul 2013   •   16:14

Primarul comunei Zărand din Arad, Ion Florin Moţ, a fost arestat preventiv, sâmbătă, pentru 20 de zile, de Tribunalul Bihor, pentru luare de mită şi spălare de bani, potrivit Mediafax.

Cu o zi în urmă, edilul a fost reţinut de procurorii DNA, pentru că a primit peste 11.000 de euro mită din 40.000 de euro promişi de o persoană care avea nevoie de avize pe acte. Cu o zi în urmă, edilul fusese reţinut

Decizia Tribunalului Bihor nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Primarul Moţ a refuzat să facă declaraţii, potrivit unor surse judiciare, prevalându-se, la fel cum a făcut-o şi în faţa procurorilor, de dreptul la tăcere.

Primarul comunei Zărand, judeţul Arad, Ion Florin Moţ, a fost reţinut vineri, de procurorii DNA, pentru că a primit peste 11.000 de euro mită, din 40.000 de euro promişi, pentru a aviza acte necesare denunţătorului pentru a înscrie dreptul de proprietate asupra unui teren de 250 de hectare.

Procurorii DNA Oradea au început urmărirea penală a lui Ion Florin Moţ, pentru luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, în perioada aprilie - iulie 2013, în calitate de primar al comunei Zărand şi de preşedinte al Comisiei Locale de Aplicare a Legilor Fondului Funciar, Moţ "a acceptat promisiunea de a primi suma de 40.000 euro, de la un denunţător, cu titlu de mită".

Edilul a acceptat să primească aceşti bani pentru ca, în virtutea funcţiilor deţinute, să semneze/avizeze mai multe documente (planuri de încadrare în tarla şi certificatele fiscale aferente) necesare denunţătorului pentru a înscrie în Cartea funciară dreptul de proprietate asupra unui teren de 250 de hectare situat în comuna Zărand.

"Din suma de 40.000 euro acceptată, Ion Florin Moţ a primit de la denunţător, în două tranşe, sumele de 5.000 de lei şi 250 de euro în cursul lunilor mai şi iunie 2013. Cu ocazia primirii sumei de 5.000 lei, în 29 mai 2013, pentru ascunde adevărata provenienţă, Ion Florin Moţ a disimulat primirea cu titlu de mită a banilor sub forma unui contract de împrumut încheiat cu denunţătorul", se arăta într-un comunicat al DNA.

Vineri, Ion Florin Moţ a fost prins în flagrant în timp ce primea bani, el fiind ulterior reţinut.

Numele primarului din Zărand, Ion Moţ, apare şi în dosarul în care Dan Diaconescu a fost trimis în judecată pentru că l-ar fi şantajat. Pe 21 octombrie 2010, patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Pârv şi Ghezea Mitruş au fost trimişi în judecată de către procurorii anticorupţie, pentru şantajarea primarului Ion Moţ, precum şi a omului de afaceri Paul Petru Ţârdea.

×
Subiecte în articol: luare de mita spalare de bani
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close