Antena 3 CNN Actualitate UE pregătește categoria "roşu închis" în definiţia zonelor de risc. Călătoriile neesenţiale, "puternic descurajate"

UE pregătește categoria "roşu închis" în definiţia zonelor de risc. Călătoriile neesenţiale, "puternic descurajate"

Uniunea Europeană cere țărilor membre să evite călătoriilor neesenţiale din interiorul blocului comunitar pentru a limita răspândirea noilor mutaţii ale coronavirusului. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a estimat joi seară, în cadrul unui summit desfășurat prin video conferință, că situaţia sanitară este "foarte gravă", propunând introducerea categoriei "roşu închis" în definiția zonelor de risc.

UE pregătește categoria "roşu închis" în definiţia zonelor de risc. Călătoriile neesenţiale, "puternic descurajate"
Sursa foto: Hepta
de Dana Musceleanu    |    22 Ian 2021   •   10:30

Preşedinta Comisiei Europene a susținut, pe baza recomandărilor Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), că "toate călătoriile neesenţiale" trebuie "puternic descurajate". "Suntem tot mai îngrijoraţi pe tema diferitelor mutaţii" ale coronavirusului, a recunoscut Ursula von der Leyen.

Ea a propus o nouă definiţie mai exactă a zonelor de risc din punct de vedere sanitar, cu o nouă categorie "roşu închis". În cadrul UE, călătorii provenind din acest regiuni ar putea fi supuşi obligaţiei de a face un test înainte de plecare şi de a intra în carantină la sosire.
În ce priveşte ţările din afara UE, "propunem măsuri suplimentare de securitate pentru călătoriile esenţiale spre Europa, de exemplu cerând un test înainte de plecare", a adăugat preşedinta Comisiei Europene.

Pentru a detecta mutaţiile coronavirusului, Comisia Europeană a îndemnat statele membre ale UE să crească secvenţierea, considerând insuficient nivelul actual. De asemenea, a lansat un apel la accelerarea vaccinării, protejând 70% din populaţia adultă înainte de sfârşitul verii şi 80% din personalul sanitar şi cei în vârstă de peste 80 de ani până în martie.

Noi restricții pentru a limita răspândirea noilor mutații ale coronavirusului

Obiectivele sprijinite de cele 27 de state membre, constituie "un efort enorm, dar realizabil", a subliniat Ursula von der Leyen.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a dat asigurări că toate mijloacele posibile" vor fi "examinate pentru a asigura aprovizionarea rapidă" cu vaccinuri, în contextul în care întârzieri în livrarea Pfizer-BioNTech - unul din cele două autorizate în UE - au constrâns mai multe ţări la încetinirea ritmului programat iniţial.

În faţa mutaţiilor coronavirusului (britanică, sud-africană), mai contagioase, mai multe ţări au înăsprit restricţiile în ultimele zile. După ce Germania marţi a anunțat, noi măsuri restrictive, Olanda a introdus joi seară o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii cu începere de la orele 21.00, iar Portugalia a decis închiderea şcolilor. De duminică, Franţa va impune călătorilor din alte ţări europene să prezinte un test PCR realizat cu 72 de ore înainte de plecare. 

×
Subiecte în articol: zone de risc
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii în România!
x close