Antena 3 CNN Actualitate Unul din hoţii de tablouri din Olanda ar putea fi eliberat

Unul din hoţii de tablouri din Olanda ar putea fi eliberat

Unul din hoţii de tablouri din Olanda ar putea fi eliberat
Sursa foto: Foto: extravaganzi.com
de M.Z.    |    17 Iul 2013   •   10:14

Unul dintre inculpaţii arestaţi în dosarul tablourilor, Alexandru Bitu, ar putea fi eliberat. Judecătorii sectorului 3 au decis marţi seară că el nu a participat la jaful secolului care a durat mai puţin de trei minute, ci doar a încercat să găsească posibili cumpărători. Decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs.

Alexandru Bitu va sta în închisoare până se va judeca recursul şi abia apoi poate fi judecat în libertate.

În cazul său s-a schimbat încadrarea juridică, deoarece el căuta intermediari pentru a vinde tablourile, dar nu participat la jaful secolului, spun procurorii.


În schimb, ceilalţi trei însă au rămas în continuare după gratii. Conform rechizitoriului procurorilor, hoţii s-au gândit să-i vândă chiar lui Gigi Becali tablourile de milioane de euro furate din Olanda, doar că nu au apucat să-l abordeze.

În plus, mama unuia dintre suspecţii arestaţi a povestit cu lux de amănunte cum a ars toate tablourile, ca să scape de ele. 
 
Cele şapte tablouri celebre furate de români din muzeul din Olanda au fost aduse peste graniţă în perne. Niciunul dintre vameşi nu a avut curiozitatea să vadă ce se află sub cusătura acestora. 
 
Picasso, Gaugain şi Matisse au înfruntat Infernul lui Dante. Tablourile furate din Rotterdam, transportate în perne şi arse. Conform unei expertize care ar fi gata deşi anchetatorii DIICOT susţin că nu e, cenuşa găsită în soba mamei lui Radu Dogaru ar proveni de la tablourile arse. Ca atare, Gaugain, Matisse, Picasso ar fi înfruntat Infernul lui Dante şi ar fi ajuns pe foc. Asta nu înainte de a fi luaţi de pe pereţii unui celebru muzeu cu ajutorul unei şurubelniţe şi puşi în perne. 

Aşa au declarat suspecţii că le-au transportat peste graniţă. Au desfăcut cusătura şi au îndesat operele de artă în interior. Fiind în Uniunea Europeană, nici controalele la graniţă nu mai sunt ce-au fost, ca atare operele au ajuns în România, ca mai apoi să fie transportate cu punga de un leu prin Bucureşti. 

Şase persoane au fost trimise în judecată în acest dosar
. Este vorba despre Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi Adrian Procop.

Valoarea prejudiciului în cazul furtului celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam a fost estimată la 18 milioane de euro.
 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close