Antena 3 CNN Actualitate Valul de căldură creşte cererea de aparate de aer condiţionat | Avertismentul specialiştilor legat de preţ şi montaj

Valul de căldură creşte cererea de aparate de aer condiţionat | Avertismentul specialiştilor legat de preţ şi montaj

Valurile de căldură vin la pachet cu o cerere mare pentru aparatele de aer condiționat. Comercianții avertizează însă că în plin sezon s-ar putea să nu găsim modelul de care avem nevoie.

de Claudia Popovici    |    24 Iun 2023   •   17:23

"Luna asta se vede cu siguranță o cerere mult mai mare și probabil că începând cu luna iulie-august, atunci o să avem un vârf de câteva mii de unități. Piața aerelor condiționate în România fiind undeva între 200.000 și 300.000 de unități anual.

Pot exista perioade în care, datorită cererii foarte mari, să nu mai existe stoc pe un anumit model sau o anumită putere de care avem nevoie", spune Andrei Bejan, manager climatizare. 

În plus, sunt greu de găsit meseriași care să le monteze.

"Am la copii la în provincie și aici la bloc. E greu cu montaju vara că nu găsești să-ți monteze vara. Toamna și iarna poți să le montezi cât vrei", spune un bărbat. 

Citeşte şi: Ce amenzi riscă românii care dețin aparate de aer condiționat în apartament și nu respectă această regulă

"E important să fii specializat. Contează foarte mult aceasta datorită faptului că în primul rând aparatul trebuie să ți-l recomande un specialist, un meseriaș sau un instalator. Trebuie bine dimensionat. Montajul greșit al unui aparat poate cauza mai multe efecte una, scurgerea de condens sau în unitatea internă poate să apară condensul în loc să fie drenat către exterior, poate să apară interior. Prețurile în momentul de față, să zicem, la specialiști, încep de la 600 lei plus TVA", spune Iulian Tudose, director tehnic firmă de instalaţii.

Un aparat de aer condiționat costă între 200 și 1.500 euro. Comercianții se așteaptă să vândă dublu față de anul 2021, de exemplu, atunci când românii au cumpărat 126.000 de aparate de aer condiționat.

×
Subiecte în articol: aer conditionat canicula
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close