Antena 3 CNN Actualitate Vasile Bănescu, despre propunerea de mutare a datei Paștelui: "Venirea Luminii Sfinte este o minune care nu depinde de calendar"

Vasile Bănescu, despre propunerea de mutare a datei Paștelui: "Venirea Luminii Sfinte este o minune care nu depinde de calendar"

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a vorbit, la Antena 3 CNN, despre propunerea de mutare a datei Paștelui.

Vasile Bănescu, despre propunerea de mutare a datei Paștelui: "Venirea Luminii Sfinte este o minune care nu depinde de calendar"
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Apr 2023   •   15:26

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române susține că schimbarea datei Paștelui este o problemă care trebuie să fie discutată în detaliu.

"Este o problemă care trebuie să fie discutată la nivelul Sfântului Sinod și de fiecare biserică în parte, inclusiv de biserica noastră.

Data Paștelui nu are nicio legătură cu dogma. Noi, de Paște, nu sărbătorim o dogmă, ci o uriașă bucurie întemeietoare.

Subiectul sărbătoririi Paștelui a fost discutat de-a lungul istoriei și este o problemă de natură inter-bisericească.

După cum se știe, Patriarhia Română a adoptat, ca și alte biserici ortodoxe, calendarul îndreptat, iar cei care nu au făcut-o încă, nu au niciun fel de explicație decât inerția și gradul de înțelegere superficial și scăzut.

Citește și: ÎPS Teodosie, prima reacție după propunerea de mutare a datei Paștelui: "Lumina Sfântă nu ar mai veni"

Calendarul este o convenție fondată pe un adevăr științific. Vechiul calendar a rămas în urmă cu 13 zile. Să sărbătorești Paștele la data firească a unui calendar adus la zi ține de discernământ și de mică înțelepciune", a spus Vasile Bănescu, în exclusivitate, la Antena 3 CNN.

De asemenea, Vasile Bănescu afirmă că schimbarea nu va influența în niciun fel venirea Luminii Sfinte, pentru că aceasta nu depinde de calendar, ci de credința oamenilor.

"Nu se schimbă nimic, iar credința rămâne aceeași. Întrebarea ar fi: Lui Hristos i-ar plăcea să știe că este sărbătorit în mod diferit de creștinii din lume? Este o întrebare retorică, fără îndoială.

Să sperăm că până în anii 2030 se va înțelege necesitatea adecvării la realitate.

Venirea Luminii Sfinte este o minune care nu depinde de calendar, ci de rugăciunea și credința noastră. Evident că Sfânta Lumină va coborî și după un calendar îndreptat, în urma rugăciunilor făcute de patriarhul Ierusalimului.

Este cazul să se trezească la realitate și cei care încă nu au aderat la un calendar firesc", a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

×
Subiecte în articol: Vasile Banescu Paste
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close