Antena 3 CNN Actualitate Victimele violențelor ar putea primi 15.000 de lei de la stat, în cel mult trei zile de la solicitare

Victimele violențelor ar putea primi 15.000 de lei de la stat, în cel mult trei zile de la solicitare

Persoanele care sunt victimele unor infracţiuni comise cu violenţă ar putea primi până la 15.000 de lei sub formă de vouchere pentru nevoile urgente.

Victimele violențelor ar putea primi 15.000 de lei de la stat, în cel mult trei zile de la solicitare
Sursa foto: Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Feb 2023   •   10:34

Cel puţin asta prevede un proiect de lege care se află acum în dezbatere publică.

Documentul prevede alocarea unor sume în limita a cinci salarii minime pe ţară, iar banii ar trebui să ajute victimele până când acestea obțin în instanță compensații financiare.

Acordarea lor se va face în cel mult trei zile de la solicitare.

În acest moment, compensațiile pentru victime pot fi acordate la finalizarea unui proces penal care poate dura chiar și câțiva ani, iar acest nou proiect de lege oferă persoanelor vătămate posibilitatea să obțină un ajutor în cel mult 72 de ore.

Citește și: Gabriela Firea: "Militez ca egalitatea de șanse între femei și bărbați să nu rămână doar la nivel de vorbe"

"Noutatea pe care o aduce acest proiect reprezintă un avans care poate fi acordat în limita a cinci salarii minime care poate fi folosit pentru a acoperi cheltuieli de hrană, transport, medicale, igienă, uz personal", a precizat Gabriel Ursu, avocat.

Victima va trebui să depună o cerere pentru obținerea acestui voucher, iar instituțiile publice sau ONG-urile vor trebui să întocmească un referat care să arate sau să estimeze cheltuielile de urgență pe care le-ar putea avea persoana în cauză, ca apoi acest document să ajungă pe masa comisiei care finanțează aceste cereri.

Ulterior o instanță va decide dacă va acorda sau nu acest voucher persoanelor vătămate.

×
Subiecte în articol: violenta
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close