Antena 3 CNN Actualitate Victimele ?căpşuniadei?: 100.000 de copii români cresc fără părinţi

Victimele ?căpşuniadei?: 100.000 de copii români cresc fără părinţi

Victimele ?căpşuniadei?: 100.000 de copii români cresc fără părinţi
14 Oct 2008   •   10:45

Peste 100 de mii de copii din România sunt lipsiţi de atenţia cel puţin a unui părinte din pricina fenomenului de emigare în masă pentru a munci în străinătate. Dintre aceştia, peste 31.000 au rămas fără nici unul dintre părinţă. Statistica a fost dată publicită?ii de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), şi centraliyează datele până la sfârşitul lunii iunie.
Conform aceloraşi date, numărul total al familiilor care muncesc în străinătate este de 70.457. Dintre copiii români rămaşi fără niciun părinte acasă, 29.843 se află în grija rudelor până la gradul IV, 1.127 sunt în sistemul de protecţie specială. În ultima categorie intră minorii aflaţi în grija asistenţilor maternali, aproximativ 180, acelaşi număr stau în centrele de plasament, iar în jur de 400 au rămas în grija vecinilor, a altor familii sau persoane, fără măsură de protecţie, scrie ?Evenimentul Zilei?.
Potrivit ANPDC, peste 10.000 de minori provin din familii cu părinte unic susţinător, plecat la muncă în străinătate. Specialiştii de la ?Salvaţi Copiii?, care au realizat un studiu calitativ privind ?Impactul migraţiei părinţilor asupra copiilor rămaşi acasă?, au remarcat că efectele acestui fenomen sunt dintre cele mai îngrijorătoare: abandon şcolar, izolare şi comunicare slabă, risc de consum de droguri, tendinţă de asociere cu grupuri deviante. Acesta este unul din aspectele secundare ele emigrării masive. Părinţii încearcă de multe ori să suplinească lipsa cu banii trimişi acasă, dar aceasta nu ajută cu mare lucru fără intervenţia statului. Se impun câteva măsuri printre care realizarea de campanii de conştientizare pentru părinţi, dezvoltarea unor servicii de consiliere pentru persoanele care au grijă de copii, extinderea reţelei de consilieri şcolari şi a programelor de tip ?şcoală după şcoală?.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: minori
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close