Antena 3 CNN Actualitate Viktor Orban, îndemn pentru maghiarii din România

Viktor Orban, îndemn pentru maghiarii din România

Viktor Orban, îndemn pentru maghiarii din România
08 Dec 2016   •   13:20

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat joi, la Satu Mare, că îi îndeamnă pe toţi maghiarii care trăiesc în România să participe la alegerile parlamentare de la sfârşitul săptămânii pentru că rezultatul acestora le influenţează calitatea vieţii, soarta localităţilor lor, dar şi relaţiile politice dintre România şi Ungaria.

"Deci eu i-aş ruga pe toţi maghiarii care trăiesc în România să participe în număr cât mai mare la alegerile parlamentare iminente din România pentru că aceasta le va influenţa calitatea vieţii, le va influenţa soarta localităţilor, calitatea vieţii acestor localităţi, va influenţa relaţiile politice, dar va influenţa şi Ungaria pentru că este şi interesul nostru, al celor din Ungaria, ca maghiarii din România să meargă la vot", a afirmat premierul de la Budapesta.

El a adăugat că în viitorul parlament de la Bucureşti comunitatea maghiară trebuie "să aibă o reprezentanţă puternică", pentru că altfel va ajunge să fie "neglijată", ceea ce nu este de dorit.

"În acest spaţiu politic, în Parlamentul de la Bucureşti, comunitatea maghiară din România trebuie să aibă o reprezentanţă puternică. Eu sunt o persoană optimistă şi cred că sunt argumente pentru reprezentanţa acestei comunităţi, dar nu înseamnă să fii înţelept, nu înseamnă să fii şi orb, deci trebuie să vedem că există fenomene, să există evoluţii în viaţa comunităţii maghiare din România, în lumea politică din România care ar putea periclita viaţa acestei comunităţi. Vorbesc aici despre tendinţe. Considerăm că din când în când comunitatea maghiară nu este respectată în felul în care ar trebui să fie însă consider că aceasta poate fi pusă în paranteză în cazul unei abordări pozitive din partea politicului românesc", a declarat Viktor Orban.

El a precizat că reprezentanţii maghiarilor vor avea doar de câştigat dacă vor coopera cu noua conducere politică de la Bucureşti, atrăgând atenţia că dacă maghiarii nu participă la urne interesele lor vor fi neglijate.

"Dacă România reuşeşte să aleagă o conducere politică adecvată, şi dacă comunitatea maghiară va fi predispusă să coopereze, va avea doar de câştigat. Aşadar noi suntem pregătiţi să cooperăm, dar maghiarii din România trebuie să ia cunoştinţă de faptul că dacă nu participă în procesul electoral, dacă nu îşi reprezintă interesele, dacă nu se reprezintă ca comunitate, atunci va fi pur şi simplu neglijată. Eu aş dori ca comunitatea maghiară din România să nu se pună în această situaţie. Ar fi bine dacă maghiarii din România s-ar reprezenta şi ar apăra interesele şi ar formula aceste interese şi dacă ar lucra în favoarea cooperării româno maghiare pentru că soarta comunităţii maghiare din Transilvania, din România, influenţează şi natura relaţiilor româno-maghiare", a spus Orban.

El a subliniat că îi doreşte României succes şi să se dezvolte în următorii ani.

"Ungaria este interesată într-o Românie de succes, deci ca prieteni dorim succes tuturor cetăţenilor României şi le dorim succes şi din punctul de vedere al succesului României, care îi priveşte şi Ungariei, pentru că valoarea fiecărui lot este determinată şi de valoarea loturilor învecinate. Deci în a dori succes României există şi un interes din partea Ungariei, aşadar noi vă dorim succes, noi vă dorim să vă dezvoltaţi în următorii ani, cum vedem şi astăzi semnele evoluţiei din trecut", a mai spus premierul de la Budapesta.

Viktor Orban s-a întâlnit joi la Satu Mare cu preşedintele UDMR Kelemen Hunor şi cu liderii judeţeni ai Uniunii.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close