Antena 3 CNN Actualitate S-a modificat legea privind violenţa domestică: Împăcarea părţilor nu mai înlătură răspunderea penală

S-a modificat legea privind violenţa domestică: Împăcarea părţilor nu mai înlătură răspunderea penală

Cel care săvârşeşte violenţă domestică nu va mai putea scăpa de pedeapsă! Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede că, în cazul infracţiunilor de violenţă domestică, împăcarea dintre părţi să nu mai înlăture răspunderea penală.

S-a modificat legea privind violenţa domestică: Împăcarea părţilor nu mai înlătură răspunderea penală
Sursa foto: Pixabay.com
de Silvia Țigănilă    |    13 Oct 2020   •   19:05

Urmărirea penală poate fi declanşată din oficiu în cazul violenţei domestice. Proiectul de lege adoptat marți de Camera Deputaților are ca obiect de reglementare modificarea art.199 alin.(2) din Legea nr.286/2009, în sensul stabilirii ca, în cazul infracţiunilor prevăzute la art.193 - Lovirea sau alte violenţe şi la art.196 - Vătămarea corporală din culpă, săvârşite asupra unui membru al familiei, împăcarea să nu mai înlăture răspunderea penală, aşa cum este reglementat în prezent.

Proiectul prevede ca ”în cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi art. 196 săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu”.

Proiectul de lege a fost iniţiat de către deputata PNL Adriana Săftoiu, iar legea merge la promulgare.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect.

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a declarat că cel care săvârşeşte violenţă domestică nu va scăpa de pedeapsă.

"În sfârşit am ajuns în acest punct. Dacă în ziua de astăzi o persoană supusă violenţei face plângere şi apoi îşi retrage plângerea, cel care este autorul violenţei domestice nu păţeşte nimic. În urma acestei modificări, lucrurile sunt foarte simple.

Odată ce o persoană depune plângere că este bătută, este supusă violenţei domestice, chiar dacă ulterior îşi va retrage plângerea, asta nu înseamnă că cel care face fapta va scăpa de această dată de pedeapsă", a explicat Adriana Săftoiu, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege adoptat pe 5 martie 2018 de Senat, ca prim for sesizat, a fost votat decizional marţi de Camera Deputaţilor.

Legea merge la promulgare.

×
Subiecte în articol: lege violenta Camera Deputatilor
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close