Antena 3 CNN Actualitate Zahărul românesc, făcut din sfeclă de import. Producția de materie primă ar putea fi reluată anul acesta

Zahărul românesc, făcut din sfeclă de import. Producția de materie primă ar putea fi reluată anul acesta

Soarta fabricilor de zahăr din România a reintrat pe agenda publică a guvernanților în contextul provocărilor economice aduse de războiul din Ucraina și al creșterilor de prețuri la bunurile de consum. În acest moment, zahărul din România este produs din sfeclă de import.

Zahărul românesc, făcut din sfeclă de import. Producția de materie primă ar putea fi reluată anul acesta
Sursa foto: Gettyimages | Martin Harvey
de Ioana Mircea    |    02 Iun 2023   •   19:09

Cele două fabrici de zahăr din România au o mare problemă acum: au dispărut fermierii care cultiva sfecla. Oamenii s-au adaptat în anii trecuţi, atunci când şi-au dat seama că nu mai au unde să îşi vândă marfa, aşa că au renunţat la această cultură.

În acest moment, se foloseşte materie primă sau chiar se ambalează zahăr din Republica Moldova sau Ucraina. Guvernanții au reluat subiectul producției de sfeclă în România, pe agenda publică, dat fiind faptul că prețul bunurilor de consum a crescut din cauza războiului din Ucraina.

Fermierii care cultivau anual zeci sau chiar sute de hectare cu sfeclă, erau încurajați și de subvenția acordată de Uniunea Europeană: peste 800 de euro la hectar; una din cele mai mari din domeniul agricol. Numai că şi-au făcut calculele şi au realizat că e posibil să nu îşi mai vândă marfa, aşa că au schimbat culturile.

Citește și: O fabrică de mezeluri din Ilfov, închisă și amendată cu 70.000 de lei de ANPC. Ce nereguli au găsit inspectorii

Acum se încearcă revitalizarea acestui domeniu. Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr, formată din aproximativ 300 de fermieri din județele Mureș, Cluj, Sibiu, Alba, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna și Brașov, susține că acum, după preluarea fabricii de zahăr din Luduş de către doi antreprenori români, salvarea societății depinde exclusiv de fermieri și a făcut un apel la aceștia să înceapă să cultive din nou sfeclă de zahăr.

Fabrica de zahăr de la Bod a anunțat în luna noiembrie că ar intenționa să reia producția din sfeclă de zahăr cultivată de fermieri români. Prima întâlnire cu aceştia a avut loc luna trecută pentru a stabili ce cantități de sfeclă pot fi produse la anul și în ce condiții vor putea colabora.

×
Subiecte în articol: sfecla zahar
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close