Antena 3 CNN Actualitate Zi de foc în Parlamentul European. A avut loc dezbaterea referitoare la respectarea statului de drept în țara noastră. Dăncilă: Vă rog să aveți încredere în România și în parcursul european al acestei țări - VIDEO

Zi de foc în Parlamentul European. A avut loc dezbaterea referitoare la respectarea statului de drept în țara noastră. Dăncilă: Vă rog să aveți încredere în România și în parcursul european al acestei țări - VIDEO

Zi de foc în Parlamentul European. A avut loc dezbaterea referitoare la respectarea statului de drept în țara noastră. Dăncilă: Vă rog să aveți încredere în România și în parcursul european al acestei țări - VIDEO
03 Oct 2018   •   12:00

Zi de foc în Parlamentul European. Viorica Dăncilă a participat, miercuri, în Parlamentul European, la o dezbatere privind respectarea statului de drept din România, într-o sesiune plenară care a avut loc la Strasbourg.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că executivul comunitar urmăreşte ultimele evoluţii din România cu îngrijorare şi a reiterat că independenţa sistemului judiciar şi capacitatea sa de a lupta împotriva corupţiei sunt esenţiale pentru o Românie puternică în UE. 

În replică, Prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a rugat, miercuri, pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, să aibă încredere în respectarea statului de drept în România, precizând că autorităţile române vor ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia. 

Iată cele mai importante declarații din Parlamentul European:

Cécile Kashetu Kyenge:”Pe 3 ocotmbire 2013, 363 de persoane și-au pierdut viața în Lampedusa, încercând să ajungăp pe Coastă. Guvernul de atunci a răspuns lansând cea mai mare misiune umanitară. Gândurile noastre se îndreaptă sre victime dar și spre toți cei care vor să salveze vieți. Această dată trebuie amintită pentru a duce un omagiu”

Frans Timmermans: ”Ultima dată am discutat statul de drept în România în februarie. Și astăzi am făcut un inventar. Suntem conștienți că inițiativele autorităților române, reformele Codurilor Penale au dus la îngrijorări din partea multor actori, atât în interiorul, cât și în exteriorul României, dar și în Uniunea Europeană. Foarte mulți români sunt îngrijorați că modificările produse la aceste legi poate să submineze justiția și lupta împotriva corupției. Comisia intervine pe baza unei analize și se angajează într-un dialog cu autoritățile. În ceea ce privește legile Justiției, în ultimul an cele trei legi care datează din 2004 definesc statutul magistraților, judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și organizarea și funcționarea CSM. Aceste legi au fost amndate în de către Parlamemtul European. Opinia finală va fi făcută publică la finalul acestui an. Parlamentul României nu a dat semne că acultă de recomandările primite. Amendamentele au fost contestate în fața Curții Constituționale și se așteaptă sentințele la jumătatea lui octombrie. Legile sunt cruciale pentru ca procurorii să investigheze și să trimită în judecată persoanele care se fac vinovate de corupție. Cer autorităților române să lanseze o anchetă asupra protocoalelor. În ceea ce privește revocarea șefei DNA, activitatea acestei instituții a avut o evaluare pozitivă în luna ianuarie. Recomandăm autoritășilor române să ceară ajutorul Comisiei de la Veneția. Noi vă stăm la dispoziție să vă ajutăm, dar responsabilitatea este în mâna autorităților române ”

Timmermans atacă Parlamentul României: Lucrurile merg înapoi

Viorica Dăncilă: ” În numele României, vă mulțumesc pentru invitație. Spun de la început că nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect. Încep cu o întrebare specială: Pentru cine încercăm să construim un sistem de justiție viabil în România? Trebuie să facem o justiție corectă pentru cetățeni. De la cetățeni trebuie să înceapă orice discuție.  Este legitim să ne întrebăm: în ce fel a apărat MCV cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor. În rapoartele MCV s-a vorbit mult despre instituții, despre magistrați, despre lupta anticorupție, dar nu am văzut nimic despre protocoalele secrete dintre SRI și alte instituții. Din cauza acestor protocoale milioane de români s-au aflat sub monitorizarea SRI în numele luptei anticorupție. Există decizii judecătorești care arată cum s-au falsificat probe, cum s-au modificat transcrierile unor interceptări pentru a crea vinovății. Nimic despre aceste lucruri despre rapoartele MCV. Acest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat. Cer oficial să se spună cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele și a omis din neglijență sau reacredință aceste realități de neconceput din Uniunea Europeană. Despre mitingul din 10 august spun câteva cuvinte pentru că văd că este acuzată Jandarmeria Română pentru că a intervenit într-un eveniment neautorizat împotriva unor manifestanți violenți. Nu am văzut aceeași poziție pentru evenimentul de săptămâna trecută la Bruxelles. Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de practici care se fac în toată Uniunea Europeană”

Discursul Vioricăi Dăncilă, în Parlamentul European

Esteban Gonzalez: ”Nu suntem aici pentru o instanță judecătorească. Suntem aici pentru a discuta chestiuni care ne afecteazăpe toți. Independența puterii judecătorești și statul de drept sunt probleme europene. Când România a aderat la Uniunea Europeană, judecătorii au devenit judecători europeni. Când țările noastre au semnat tratatul, au semnat pentru a respecta toate aceste valori. Puteți ignora vocile noastre, dar de ce ignorați vocile poporului? Spuneți, de ce vă ignorați vocea propriului popor? Ce se ascunde în spate?”

Gonzales Pons: Puteţi ignora criticile noastre, dar nu ar trebui să ignoraţi vocea propriului dumeavoastră popor

Josef Weidenholzer: ”Democrația și statul de drept sunt în centrul politicilor și nu pot fi mișcate de acolo. Noi salutăm această dezbatere și ne bucurăm că doamna premier e aici. Suntem îngrijorați însă de rapoartele care vin din Romțnia și vrem o prelucrare detaliată a ceea ce s-a întâmplat fără niciun fel de întârziere. Țara asta are un potențial foarte mare de viitor. Puctul de plecare al României a fost foarte dificil, de aceea s-a aplicat MCV. Așteptâm să ne explice și președintele României la următoarea dezbatere”

Josef Weidenholzer: Suntem îngrijorați de rapoartele care vin din România

Monica Macovei: ”Dragnea și Tăriceanu atacă acum Uniunea Europeană pentru că minciuna și impostura le-au fost descoperite, dar românii vor în Europa, în democrașie și libertate. Românii suferă din cauza acestui Guvern care lucrează împotriva lor. Mulți au plecat din lume din cauza corupției, dar vor acasă. Guvernul a lovit cu bastoane și grenade proprii cetățeni. Imaginile din 10 august nu mint. Presa independentă e și ea amenințată. PSD și ALDE se folosesc acum de niște proocoale dintre SRI și Parchete ca să obțină revizuirea sentințelor de condamnare și să scape de pușcărie. Românii protestează. România nu este inertă.”

Monica Macovei: Românii suferă din cauza acestui Guvern care lucrează împotriva lor

Guy Verhofstadt: ”După mine, România nu are o singură problemă. Sunt două.  O problemă este corupția răspândită și Serviciile Secrete. Ambele probleme trebuie abordate și România trebuie să combată tradiția negativă a securității și instrumentalizării dosarelor. Văd o reacție nepotrivită la această situație. Slăbirea luptei anticorpuții, nu este modul în care liberarii guvernează. Vă dau un sfat, țineți cont de recomandările venite din Parlamentul European”

Viorica Dăncilă, criticată dur de Guy Verhofstadt

Ska Keller: ”România are o tradiție îndelungă spre lupta pentru democrație. Guvernul vostru va permite unor condamnați să fure bani. Legalizați corupția”

Ska Keller: Guvernul vostru vă permite unor condamnați să fure bani

Barbara Spinelli: ”România a ieșit în Piață. Lupta împotriva corupției și lupta pentru statul de drept e crucială. Mă întreb de ce România trebuie să fie condamnată pe când Spania nu trebuie să fie:”

Barbara Spinelli: Mă întreb de ce România trebuie să fie condamnată pe când Spania nu trebuie să fie

Ignazio Corrao: ”Noi am cerut mereu ca instituțiile să monitorizeze ce fac statele membre și să intervină în cazul în care se folosește violența. Suntem foarte îngrijorați de ceea ce citim în România. Reforma Codului Penal care este condusă de Guvern poate să favorizeze anticorupția”

Ignazio Corrao: Suntem foarte îngrijorați de ceea ce citim în România

Nicolas Bay: ”După Ungaria și Polonia, acum România a intrat în vizorul Comisiei Europene. Ce nu suportă Comisia este că popoarele pot lua decizii democratice. Timmermans a recunoscut că politicile familiale sunt de resortul statelor membre, dar conform lobby-ului LGBT nu are nimeni dreptul să fie împotriva căsătoriilor de același sex”

Nicolas Bay: Ce nu suportă Comisia este că popoarele pot lua decizii democratice

Steven Woolfe: ”Am lucrat în România la legile împotriva spălării banilor. Am lucrat cu oameni inteligenți, isteți, cu avocați cărora le păsa. Sunteți un premier care a primit drept de vot și trebuie să le țineți piept oamenilor din primele rânduri. Oamenii aceștia au o viziune proprie. Puteți pleca de aici înțelegând că ei nu doresc să vă susțină pe dumneavoastră”

Woolfe: Aţi devenit liderul unei ţări mândre

Dan Nica: ”România nu acceptă să fie monedă de schimb. Toată lumea trebuie să știe că vremurile trecute nu mai pot să fie. Preda și Macovei au făcut justiția o rușine. Le vom schimba.”

Dan Nica: România nu acceptă să fie monedă de schimb

Laurențiu Rebega: ”În România s-au depus decizii ce au încălcat statul de drept. Decizii luate de Liviu Dragnea iar cei ce-l susțin știu asta foarte bine. Nu trebuie luate sancțiuni deoarece cetățenii României nu au susținut sforăriile liderului PSD. Să-i sancționăm pe politicienii vinovați. România este o țară europeană.”

Laurenţiu Rebega: Românii să fie pedepsiţi din cauza a ce fac politicienii lor

Norica Nicolai: „Suntem popor constructiv. Poate n-am făcut foarte mult pentru a combate corupția la nivel înalt. Dublu standard devine o realitate în această dezbatere. Asta nu aduce coeziune. Este dovadă a unei lipse de standard. De ce în ultimii ani n-am avut o analiză a luptei împotriva corupției în toate statele europene?”

Europarlamentarul olandez Sophie Intveld s-a declarat dezamăgită de discursul premierului Viorica Dăncilă din Parlamentul European.

„Sunt dezamăgită de discursul dumneavoastră. Noi nu atacăm România. Vă sugerăm să acceeptați mâna pe care o întindem. Trebuie să vedeți dezbaterea ca pe o încercare de a crea o cultură a statului de drept pe tot teritoriul Uniunii Europene. Voi cere tuturor partidelor politice să facă campanie împotriva referemndului LGBTI.”, a spus Sophie Intveld.

Sophie Intveld, către Viorica Dăncilă: Sunt dezamăgită de discursul dumneavoastră

Vilimsky Harald: Dragi colegi social-democrați, faceți-vă ordine în propria casă

Vilimsky Harald: Dragi colegi social-democrați, faceți-vă ordine în propria casă

Viorica Dăncilă a raspuns criticilor primite in Parlamentul European:  ”Vă mulțumesc pentru poziția pe care ați avut-o. Am văzut lucruri pe care le-am luat în calcul. Am vrut un dialog, dar mi-am dat seama că există multă dezinformare. Da, trebuie să apărăm cetățenii și nu ignor vocea poporului. Vreau un dialog care să fie constructiv, dar un dialog care să fie corect pentru România și Uniunea Euorpeană. Doamnă Macovei, știu despre dezinformările dumneavoastră. Acest Guvern pe care îl criticați atât de des a adus o creștere economică de 7%, a crescut nivelul de trai al românilor și de aceea îl iubesc. Nu pot răspunde la toată lumea. Da, România e divizată, dar eu vreau că țara noastră să fie unită. Dar este însă și o Europă divizată. Ceea ce avem de îndreptat, vom îndrepta. Sunt dispusă dialogului. Cu siguranță vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Vă rog să aveți încredere în România și în parcursul european al acestei țări”

Dăncilă, replică pentru criticile eurodeputaţilor: Mi-am dat seama că există multă dezinformare

Frans Timmermans: ”În ultimii 30 de ani de viață politică am văzut îndeaproape tot ce s-a întâmplat în România. Îmi aduc aminte cum poporul român a început să se elibereze de un sistem complet corupt. Țara fusese condusă de un dictator extrem de corupt. România a făcut progrese enorme. De aceea mă îngrijorez atât de mult. Pe ultima 100 de metri a acestui maraton, riscăm să nu trecem linia de sosire. Lupta anticorupție să nu mai poată să fie dată înapoi și statul de drept să fie ireversibil, și riscăm să mergem în direcția opusă. Românii s-au eliberat de acest trecut oribil. Voi cere guvernului român să continuăm dialogul”

Știrea inițială: Viorica Dancila va da explicaţii şi despre interventia din timpul protestului diasporei. In ultimele 24 de ore, premierul a avut mai multe întâlniri importante, printre care și cea cu Frans Timmermans, pe care l-a asigurat că România nu este în situaţia Poloniei şi Ungariei şi nu se poate pune problema activării articolului 7. 

În exclusivitate pentru Antena 3, preşedintele comisiei de Libertăţi din Parlamentul European a declarat că România nu este în pericol să ajungă în situaţia Poloniei si a Ungariei. 

Claude Moraes spune că sunt întrebări legate de respectarea statului de drept în țara noastră, întrebări din zona politică. În schimb, Tudorel Toader a avut o întrevedere cu Frans Timmermans pe care l-a asigurat că îngrijorările sale legate de situația din România nu sunt întemeiate. 

×
Subiecte în articol: dezbatere
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close