Antena 3 CNN Actualitate Angajații vor avea, luna aceasta, un liber legal, iar bugetarii o minivacanță. Salariații care nu se pot bucura de ziua liberă

Angajații vor avea, luna aceasta, un liber legal, iar bugetarii o minivacanță. Salariații care nu se pot bucura de ziua liberă

Vești bune pentru angajații români! Aceștia se vor bucura, luna aceasta, de câteva zile libere legale.

Angajații vor avea, luna aceasta, un liber legal, iar bugetarii o minivacanță. Salariații care nu se pot bucura de ziua liberă
Sursa foto: Pixabay / Webandi
de Laura Dinu    |    02 Aug 2023   •   00:00

Salariații români vor beneficia, în luna august, de o minivacanță cu ocazia sărbătorii ”Adormirea Maicii Domnului”.

Adormirea Maicii Domnului, care se serbează în fiecare an în data de 15 august, va cădea, anul acesta, într-o zi de marți.

Încă de la finalul anului 2022, Guvernul a decis să facă punte în luna august, de Sfânta Maria. Astfel încât bugetarii se vor bucura de o minivacanță de patru zile, având liber și pe data de 14 august.

Pe de altă parte, și angajații de la privat vor avea o zi liberă. Mai exact data de 15 august, când majoritatea acestora nu vor lucra. Salariații trebuie să primească liber în această zi, iar, cu acordul angajatorului, își pot lua o zi de concediu de odihnă pe data de 14 august, astfel încât să facă o punte între weekend și Sfânta Maria.

Citește și: Data la care vin pensiile românilor în august 2023. Pensionarii care vor primi banii mai devreme

Conform Codului muncii, actul normativ care stabilește liberele legale nelucrătoare din România, Adormirea Maicii Domnului este o zi liberă pentru lucrătorii din mediul public și cel privat.

În ceea ce îi privește pe bugetari, aceștia vor fi nevoiți să recupereze ziua liberă suplimentară până la data de 31 august, prin prelungirea programului zilnic de muncă, scrie avocatnet.ro.
 
Există însă și situații în care salariații nu își pot lua liber pe 15 august. Este vorba aici de unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și unitățile în care munca nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau a specificului activității.
 
Salariaților care lucrează în unitățile respective trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca din zilele de sărbătoare legală, de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close