Antena 3 CNN Actualitate Ziua Îndrăgostiţilor | Cât costă o cină romantică în oraş. Majoritatea restaurantelor sunt rezervate integral

Ziua Îndrăgostiţilor | Cât costă o cină romantică în oraş. Majoritatea restaurantelor sunt rezervate integral

Astăzi este sărbătorită Ziua Îndrăgostiţilor. Cele mai multe cupluri aleg să petreacă această zi specială la restaurant.

Ziua Îndrăgostiţilor | Cât costă o cină romantică în oraş. Majoritatea restaurantelor sunt rezervate integral
Sursa foto: Antena 3 - Pixabay
de Ioana Ciobanu    |    Alexandra Cojoianu    |    14 Feb 2023   •   09:51

În multe restaurante din Capitală, rezervările s-au epuizat încă de acum două săptămâni cu ocazia Valentine's Day.

Lucru dovedit de numărul mare de rezervări.

O masă pentru 2 persoane costă în medie 250 de lei. Bucătării oferă cadou îndragostiţilor desertul.

Proprietarii au pregătit și atmosfera romantică, cu muzică live și decor de poveste.

Sunt și restaurante cu meniul conceput pentru cei cu gusturi exclusiviste, cu ingrediente rafinate, cu șase feluri de mâncare, special conceput pentru a răsfăța simțurile.

Citeşte şi: Mesaje de Valentine’s Day 2023. Cele mai frumoase mesaje, SMS-uri, urări romantice de Ziua Îndrăgostiților

Ziua Îndrăgostiților și Sfântul Valentin - scurtă istorie și semnificații

În 14 februarie este Ziua Îndrăgostiților și Ziua Sfântului Valentin în mai multe țări din lume, însă nu şi în România. În calendarul ortodox românesc, de anul acesta, pentru ziua de 14 februarie se găsesc Sfinţii Cuvioşi Auxentiu, Maron şi Avraam.

Originea acestei sărbători a iubirii nu este nici astăzi prea bine cunoscută. Dar există legende, superstiții și curiozități legate de sărbătoarea dragostei.

Unele legende susţin faptul că, în această zi, în Roma Antică era sărbătorită Iuno, zeiţa tuturor zeilor, protectoarea femeilor şi căsătoriilor. Apoi, în următoarea zi avea loc Lupercalia, un festival păgân în centrul căruia se afla Faunus, zeul agriculturii şi fertilităţii.

Celebrări ale acestei sărbători nu au fost consemnate nicăieri, doar poetul medieval Geoffrey Chaucer scria, pe la 1375, în ”Parliament of Foules” despre această zi ca fiind ziua în care ”orice pasăre îşi alege perechea”, menţionează www.stvalentinesday.org.

După 1990, această zi a îndrăgostiţilor a fost împrumutată şi de noi, fiind organizate cu acest prilej, numeroase manifestări, cum ar fi: expoziţii, recitaluri de muzică şi poezie, concerte, demonstraţii de dans profesionist, diverse concursuri, oficierea de cununii civile, etc.

În calendarul creștin-ortodox, ziua în care este sărbătorit Sfântului Valentin este, de fapt, data de 30 iulie. Însă, tradiția a transformat ziua martiriului său într-o sărbătoare închinată iubirii.

La 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele, care păstrează unele atribuţii ale zeului dragostei în mitologia romană, Cupidon, fiind patronul dragostei şi al bunei dispoziţii.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close