Antena 3 CNN Actualitate Ziua Internaţională a Drepturilor Omului: Situaţia din România

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului: Situaţia din România

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului: Situaţia din România
10 Dec 2008   •   18:26

Mai multe ONG-uri specializate pe drepturile omului au făcut miercuri un bilanţ pentru anul 2008, iar una dintre organizaţii, care vizează problematica romilor, a lansat o cercetare privind aplicarea măsurilor împotriva segregării şcolare în România.
Asociaţii non-guvernamentale axate pe anti-discriminare, libertatea de exprimare şi principiul egalităţii de tratament cu privire la dizabilităţi, dar şi pe orientarea sexuală, minorităţi etnice şi refugiaţi au sărbătorit Ziua Internaţională a Drepturilor Omului printr-o dezbatere, în care au discutat despre situaţia drepturilor persoanelor de la începutul anului 2008 şi până acum.
Pe lângă dezbatere, ONG-ul Romani CRISS, care apără drepturile romilor, a lansat pe 10 decembrie un raport pe anul trecut, care se referă la rezultatele ong-ului legate de respectarea dreptului la educaţie, sănătate şi la locuire. Astfel, în ceea ce priveşte educaţia romilor, Romani Criss şi alte ong-uri, dar şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) au semnat în februarie 2007 un Memorandum, prin care să se elaboreze o strategie privind desegregarea în sistemul de învăţământ a copiilor romi. Ca urmare a acestui Memorandum, MECT a adoptat un ordin prin care se interzice segregarea şcolară a romilor, care este văzută ca o formă de discriminare.
La capitolul de învăţământ preşcolar şi şcolar, Romani CRISS a înfiinţat 17 grădiniţe de vară, în 12 judeţe ale ţării, iar dintre cei 414 copii care au participat la aceste proiecte, 353 au fost înscrişi în clasa întâi, iar ceilalţi în grupa pregătitoare sau în clasa a doua. In ceea ce priveşte nivelul liceal şi universitar, ong-ul pentru romi a înfiinţat 13 centre de informare despre problemele ecuaţiei romilor şi a încheiat 13 parteneriate cu inspectoratele şcolare judeţene.
In domeniul sănătăţii, Romani Criss a reuşit în decembrie anul trecut adoptarea în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR) meseriei de mediator sanitar, care se asimiliează funcţiei de instructor de educaţie şi mediază comunicarea dintre romi şi cadrele sanitare. In acest sens, un număr de 152 de mediatori sanitari au fost formaţi, dintre care 100 au trecut testul şi au fost angajaţi în cadrul autorităţilor de sănătate publică din nouă judeţe. Dreptul la locuire pentru romi s-a concretizat prin înfiinţarea unui grup de lucru pe lângă Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, printr-un ordin al Ministrului şi adoptarea şi preluarea de către Minister a unei metodologii care să măsoare impactul discriminării romilor în domeniul locuirii în trei oraşe din ţară.
De asemenea, la iniţiativa Romani Criss, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a propus Institutului Naţional al Magistraturii (INM) includerea cursurilor cu privire la legislaţia în domeniul prevenirii şi combaterii tuturor formelor de discriminare, în formarea continuă a magistraţilor. Astfel au fost formaţi 60 de magistraţi , dar şi 15 avocaţi în domeniul legislaţiei drepturilor omului.
In cadrul conferinţei de miercuri, ACCEPT, Active Watch-Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul de Resurse Juridice, Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Institutul pentru Politici Publice şi Romani CRISS au lansat fiecare ghiduri cu mecanisme şi măsuri pentru respectarea drepturilor omului.
Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Drepturile omului
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close