Antena 3 Alegeri Locale 2016 Ce spune presa străină despre alegerile din România: Primul test pentru clasa politică după incendiul din Colectiv

Ce spune presa străină despre alegerile din România: Primul test pentru clasa politică după incendiul din Colectiv

de S.T.    |    05 Iun 2016   •   12:52
Ce spune presa străină despre alegerile din România: Primul test pentru clasa politică după incendiul din Colectiv
Sursa foto: Foto: Agerpres

Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi la urne duminică pentru a-şi desemna primarii şi consilierii locali, alegerile fiind marcate de dosare de corupţie care îi vizează pe candidaţi sau pe foşti edili şi constituind primul test pentru clasa politică după incendiul din Colectiv, susţine AFP.

La Bucureşti, primăria este în prezent condusă de un interimar, întrucât fostul primar, Sorin Oprescu, este urmărit penal într-un dosar de luare de mită. Cinci din cei şase primari ai sectoarelor Capitalei sunt, de asemenea, acuzaţi în diverse dosare, informează L'Orient le Jour, citând AFP.

În pofida problemelor lor judiciare, numeroşi candidaţi din ţară se prezintă duminică în faţa alegătorilor, consideră Agenţia France-Presse.

„Vedem încă o dată că la 26 ani de la înlăturarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu încă nu avem nivelul de cultură civică necesar pentru pune presiune pe acei candidaţi astfel încât ei să nu îşi mai depună candidatura”, a declarat pentru AFP, analistul politic Radu Magdin.

Acest vot constituie primul test pentru clasa politică a ţării după incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti care a şocat ţara şi care a condus la căderea Guvernului social-democrat (PSD) al lui Victor Ponta, susţine AFP. Ţara este în prezent condusă de un Executiv format din tehnocraţi.

ALEGERI LOCALE 2016. România votează! Cetățenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, pot să-și exercite dreptul de vot, pe baza actului de identitate.

Alegătorii se pot prezenta la urne începând cu ora 7.00 și pot să voteze până la ora 21.00.

ALEGERI LOCALE 2016. Ce nu ai voie să faci de alegeri

ALEGERI LOCALE 2016. Oamenii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege primarii şi consilierii locali care îi vor conduce în următorii patru ani.

În toată ţara sunt înregistraţi 18.274.891 de cetăţeni cu drept de vot care îşi vor putea exprima opţiunea electorală în peste 18.600 de secţii de votare.

Alegerile locale sunt însă marcate de câteva noutăţi. Primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin, iar preşedinţii consiliilor judeţene nu mai sunt aleşi direct de cetăţeni, ci vor fi desemnaţi de consilierii judeţeni.

Așa cum e firesc, alegerile vin cu reguli foarte stricte. Veți putea vota doar în orașul în care aveți domiciliul fără să mai existe secții speciale.

ALEGERI LOCALE 2016. Ce trebuie să faceţi când ajungeţi în secţia de votare. Iată procedura de vot

 

Și mare atenție să aveți actul de identitate valid. În cazul în care aveti buletinul expirat, doar astăzi, 5 iunie, îl puteti schimba în mai puțin de două ore.

Autoritățile avertizează: orice tentativă de fraudă poate aduce dosar penal și chiar pedeapsa cu închisoarea.

ALEGERI LOCALE 2016. Veţi primi trei buletine de vot sau patru dacă locuiţi în Bucureşti. Unul pe care sunt candidaţii la primărie, altul cu lista de consilieri locali şi unul cu lista de consilieri judeţeni. Pentru Capitală, vorbim de buletinul candidaţilor la primăria Generală, cel al candidaţilor pentru sectoare, unul cu lista consilierilor locali şi un altul cu lista consilierilor generali.

Mare atenţie, ştampila trebuie pusă doar în interiorul patrulaterului unde este scris numele candidatului dorit.

ALEGERI LOCALE 2016. Puteţi vota o singură dată, altfel aţi putea ajunge după gratii.

Antena 3 a pregătit un maraton de ediţii speciale, iar câştigătorii alegerilor vor fi anunţaţi diseară la ora 21:00 la Sinteza Zilei. Reporterii Antena 3  vă vor aduce pe parcursul întregii zile cele mai noi informaţii despre alegeri.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close