Antena 3 CNN Alegeri Locale 2016 UDMR a câștigat majoritatea locurilor în CJ Harghita și 70% din primării - rezultate finale

UDMR a câștigat majoritatea locurilor în CJ Harghita și 70% din primării - rezultate finale

UDMR a câștigat majoritatea locurilor în CJ Harghita și 70% din primării - rezultate finale
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    07 Iun 2016   •   10:57

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a reuşit să câştige, la alegerile din 5 iunie, majoritatea locurilor în Consiliul Judeţean (CJ) Harghita şi 70% dintre primăriile din judeţ, arată rezultatele finale făcute publice de Biroul Electoral Judeţean Harghita, potrivit agerpres.ro.

Datele centralizate arată că UDMR a câştigat 19 mandate în CJ Harghita, din cele 31 de locuri, numărul fiind, însă, mai mic decât acum patru ani, când Uniunea a avut 21 de mandate, unul fiind obţinut de preşedintele CJ, Borboly Csaba, care a fost atunci ales în mod direct. 

În CJ Harghita au mai intrat patru membri ai Partidului Civic Maghiar (PCM), trei de la PSD, trei de la Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi doi de la PNL. 
Partidele româneşti, respectiv PSD şi PNL, au reuşit să câştige, în total, cinci mandate de consilieri judeţeni, mai multe decât acum patru ani, când în CJ au activat doar trei consilieri ai partidelor româneşti.

De asemenea, UDMR a câştigat 47 din cele 67 de primării din Harghita, ceea ce reprezintă 70%. Pe locurile următoare se situează PSD, care a câştigat şapte fotolii de primar, în localităţile locuite preponderent de români, PCM care va avea cinci primari, alte cinci primării urmând să fie conduse de candidaţi independenţi. 

Alianţa Electorală PCM-PPMT a câştigat fotoliul de primar în municipiul Odorheiu Secuiesc şi în oraşul Vlăhiţa, iar PNL şi-a păstrat mandatul de primar în municipiul Topliţa. 
Cele nouă oraşe din Harghita vor fi conduse de candidaţi de la mai multe partide şi alianţe, dar şi de un independent. Astfel, la Miercurea Ciuc, candidatul UDMR, Raduly Robert Kalman, a câştigat al patrulea mandat consecutiv, la Odorheiu Secuiesc a câştigat Galfi Arpad, de la Alianţa Electorală PCM-PPMT, municipiul Gheorgheni va fi condus de Nagy Zoltan, de la PCM, actualul viceprimar al oraşului. La Topliţa a câştigat al treilea mandat consecutiv liberalul Stelu Platon, staţiunea Borsec va fi condusă în continuare de Mik Jozsef, de la UDMR, în Cristuru Secuiesc a câştigat un nou mandat Rafai Emil (UDMR), în staţiunea Băile Tuşnad, fotoliul de primar va fi ocupat de Albert Tibor, de la PCM, aflat la al treilea mandat, în oraşul Vlăhiţa a câştigat Molnar Tibor, de la Alianţa PCM-PPMT, iar singurul candidat independent care va conduce un oraş este Gheorghe Iojiban, la Bălan. 

Rezultatele finale ale alegerilor de duminică mai arată că UDMR a câştigat şi cele mai multe mandate de consilieri locali, respectiv 530. PCM a obţinut 77 de mandate, PPMT şi-a adjudecat 68, Partidul Social Democrat va avea 53 de consilieri, în vreme ce PNL a câştigat 53 de mandate. Alianţa Electorală PCM+PPMT va avea 33 de consilieri, alte 24 de mandate fiind câştigat de independenţi. De asemenea, ALDE a câştigat în Harghita opt mandate de consilieri, Partidul Oamenilor Liberi şi Partidul Naţional Democtat câte două mandate, iar câte un mandat de consilier au obţinut următoarele formaţiuni: Asociaţia Partida Romilor "Pro Europa", Partidul Mişcarea Populară, PNŢCD, PRM, Partidul Puterii Umaniste, Partidul Romilor Democraţi şi Partidul Verde. 

Prezenţa la vot în judeţul Harghita a fost de 44,6%, iar la Miercurea Ciuc de doar 33,9%, mai scăzută decât la alte tururi de scrutin. 

Patru dintre candidaţii care au câştigat la alegerile din Harghita sunt judecaţi în dosare în care DNA îi acuză de fapte de corupţie. Este vorba de Raduly Robert Kalman, candidatul UDMR pentru Primăria Miercurea Ciuc, viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Szoke Domokos (UDMR), care a câştigat un mandat de consilier local, Borboly Csaba, actualul preşedinte al CJ, care a câştigat un nou mandat de consilier judeţean, şi Mezei Janos, de la PCM, primarul suspendat al municipiului Gheorgheni, care a câştigat un mandat de consilier judeţean.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close